ERDON Országos hírek

2010.09.13. 15:24

Marad a kormány - és fizet is...

<p>A helyén fog maradni a PD-L és az RMDSZ alkotta kormány, de megfizeti az árát a népszerűtlen intézkedéseknek, az elvonásoknak. Így látja Petru Filip Bihar megyei szenátor, aki szerint az ellenzék nem is akar most kormányozni.</p>

Októberben sem fog megbukni a mostani kormány. Legalábbis erre tippel a Szenátus egyik újdonsült alelnöke, Petru FilipBihar megyei szenátor, aki ma Váradon sajtótájékoztatón elemezte a helyzetet. Mint megírtuk, az ellenzék - azaz a PSD, a PNL és a PC - újabb bizalmatlansági indítványt készít a kormány ellen. Ha ezt elfogadná a parlament, akkor a PD-L és az RMDSZ alkotta kabinet megbukna. Ám Filip szerint ezt az ellenzék sem gondolja komolyan.
 
Hárítás
 
A plotikus azt nyilatkozta: "a jelen nehéz gazdasági helyzetért nem a mostani kormány a felelős, hanem az előzőek". Ennek ellenére Filip szerint is "a mostani kormánypártok fognak fizetni a népszerűtlen intézkedések miatt, hiszen senki nem örül, ha elvesznek tőle". Ezt mutatják egyébként a lapunkban már ismertetett felmérések is: azaz az elvonásokról szóló döntések miatt a PD-L és az RMDSZ népszerűsége is zuhan. Filip azt is elismerte: "ez a kormány hibákat is elkövetett", de szerinte akkor is fontosak a megszorító intézkedések.
 
Tente, baba, tente
 
A szenátor tehát úgy véli, hogy az ellenzék kormánybuktatási szándéka ellenére a jelenlegi csapat marad kormányon. Hozzátette: "a PSD-nek és a PNL-nek nem is érdeke valójában, hogy kormányra kerüljön, mert ott ugyanezen elvonási politikát kellene folytatniuk". Erre alapozza a politikus azt a véleményét, hogy az október közepén napirendre kerülő bizalmatlansági indítvány meg fog bukni, akárcsak az oppozíció előző ilyen kísérlete.
Mint ismeretes, az ellenzék azt tudatta, hogy ha sikerülne megbuktatnia a Boc-kormányt, akkor úgymond válságkabinetet léptetne a helyébe, amely ideiglenesen vezetné az országot, s hat hónapon belül előrehozott parlamenti választást írnának ki. Filip szerint "ez kivitelezhetetlen, tehát ez mese, ilyesmivel babákat altatnak el". Majd hozzátette: "bár tény, hogy Romániában mindig vannak olyanok, akik valamilyen dajkamesének bedőlnek."
 
Teremmánia
 
Beszélt a politikus helyi vonzatú ügyekről is. Mint mondta, tárgyalt az új szállításügyi miniszterrel, aki közölte, hogy a váradi körgyűrű folytatásra van pénz, s a városbeli hídszélesítésekre is. A szenátor a következőkben a Várad-Déva út felújítását akarja majd elérni a tárcavezetőnél. Szóba került az is, hogy a nagyobbik kormánypárt, azaz a PD-L Turnu Severinben tartott tanácskozást. Filip erről elmondta: a megbeszélésen jelezték, hogy gyorsítani akarják a decentralizációt a kórházak és a tanügy esetében is, ugyanakkor a lehető leghamarabb be akarják fejezni az új tanügyi törvény parlamenti vitáját. Emellett ez a kormány is sportterem-építési kampányban van (bár az előző kormányok hasonló projektjei is vitatottak voltak, sokszor az átadott épületek csapnivaló minőségűek, használhatatlanok voltak). Ez a kabinet minimum 115 ilyen létesítményt akar felhúzatni.
Felmerült a tájékoztatón az is, hogy Filip állítólag a lehetséges miniszterelökjelöltek egyike arra az esetre, ha Boc megbukna. Az előbbi erre lényegében csak annyit mondott, nem tudja, honnan indult ez a hír, de most nem aktuális.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!