ERDON Országos hírek

2010.09.07. 14:59

Kiskorúak "rabszolgatartói" hálózata

<p>Titkosszolgálati segítséggel, valamint magyar, spanyol, osztrák és olasz rendőri kooperáció nyomán csaptak le a váradi rendőrök egy bűnszervezetre, amely embercsempészettel és kiskorúak futtatásával foglalkozott.</p>

Befejeződött a nyomozás, s bíróság elé kerülnek a vádlottak abban az ügyben, amelynek lényege, hogy embercsempészetre és kiskorúak kihasználására alakítottak bűnszervezetet. Összesen négy Bihar megyei, két Konstanca megyei, egy arad megyei személy vár mától a bírósági ítéletére - de mindannyian egy még nagyobb banda tagjai voltak.

Még 2006-ban indult a nyomozás, mert arról kapott információt a rendőrség szervezett bűnözés elleni osztálya, hogy a csoport tagjai hamis útlevelek megszerzését vállalják, s ezek révén országos, illetve nemzetközi körözés alatt álló személyeket juttatnak ki az országból. Mindezért - egyes esetekben - komoly fizetséget kaptak ügyfeleiktől.

Konkrétumok

A rendőrség mai közlése szerint a nyomozás kiderítette: a 25 éves D. E és a 26 éves C. G. E. (mindketten konstancaiak) első áldozata egy olyan 14 éves kiskorú lány volt, aki konstancai szüleitől szökött el, s akit emiatt keresett a rendőrség. A lányt Váradra hozták, s innen hamis útlevéllel Olaszországba vitték. Ott pedig - Brescia térségében - prostitúcióra kényszerítették. Egy másik áldozatuk egy olyan fiatal nő volt, akit hazatoloncoltak Olaszországból. Ő 4000 euróért vett hamis útlevelet a bandától, s ezzel tért vissza Olaszországba. Több más eset miatt is ennek a csoportnak a tagjai a felelősök, s a rendőrök szerint mindannyian egy még kiterjedtebb hálózat tagjai voltak. A nagyobb léptékű hálózat tagjai Bihar és Konstanca megyéből irányították a prostitúcióval foglalkozó olaszországi ügyleteiket, Brecsia térségében.

Az is kiderült, hogy 2006 januárjában e csapat hét tagja vett részt véres leszámolásban Bresciában. Akkor egy albán bandával rivalizáltak a területért, s a romániai elkövetők az összecsapás során lövöldöztek, egy albánt megöltek, egy másikat megvágtak. Mindemiatt az olasz rendőrség európai elfogatóparancsot adott ki a hetek, azaz C.G.E., J.G.M, S.C., M.U., D.G.C., D.O. és M.Ş. ellen. Közülük hamar elfogták S. C.-t, s kiadták Olaszországnak, C. G. E. pedig idén március utolsó napján akard horogra, amikor hamis személyivel és illegálisan akarta elhagyni Romániát, Borsnál. A többieket is keresték közben, tehát azokat, akik ugyan az "albán leszámolásban" nem vettek részt, de a banda tagjai voltak, s más bűncselekményeket elkövettek. Közülük M. F.-et a Spanyolországban fogták el az ottani hatóságok, miután ott is bűncselekményeket követett el, a többieket a román hatóságok kerítették elő, Nagyvárad, Konstanca, Bákó, Jászvásár és Arad városok rendőri együttműködése révén. A nyomozati szakasz után végül csak 7 személyt küldtek bíróság elé tegnap. Ők egyenként 3-15 évnyi börtönbüntetést kaphatnak. A banda felszámolásába besegített a legnagyobb román titkosszolgálat, a SRI Bihar megyei kirendeltsége is. Ugyanakkor magyar, spanyol, osztrák és olasz rendőri segítséget is kaptak a román nyomozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!