ERDON Országos hírek

2010.06.25. 12:23

NEM a megszorításokra!

<p>Részben alkotmányellenesnek nyilvánította a román alkotmánybíróság a bukaresti kormány és a parlament által elfogadott megszorító intézkedéscsomagot - közölte pénteken a román média saját értesüléseire hivatkozva.</p>

A román taláros testület pénteken délelőtt tárgyalta a közalkalmazottak bérének 25 százalékos csökkentését és a nyugdíjak 15 százalékkal való lefaragását magába foglaló megszorító intézkedéscsomag ellen benyújtott óvásokat. 
Hivatalos közlés még nem érkezett, de a Realitatea hírtelevízió, az Agerpres és a Mediafax hírügynökségek saját forrásokra hivatkozva úgy tudják, hogy az alkotmánybírák részlegesen alkotmányellenesnek nyilvánították a csomagot. A Realitatea hírtelevízió szerint a nyugdíjak nem fognak 15 százalékkal csökkeni, akárcsak a bírók és az ügyészek kiemelt nyugdíjai, viszont a közalkalmazotti bérek a kormány eredeti szándékai szerint 25 százalékkal csökkennek.

Romániai közalkalmazottakból és nyugdíjasokból álló tüntetők csoportja próbált behatolni pénteken a román elnöki palotába a tervezett bér- és nyugdíjcsökkentések ellen tiltakozva.

Az egészségügyben, az oktatásban, a közigazgatásban dolgozó közalkalmazottak és nyugdíjasok tüntettek pénteken a román elnöki palota előtt. A két órás tiltakozó akció során az emberek megpróbálták áttörni a csendőrök alkotta kordont, a rendfenntartó erők erősítése nyomán azonban kísérletük kudarcot vallott. 
A román alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánította  kormány és a parlament által már elfogadott megszorító intézkedéscsomagokat - amelyek magukba foglalják a bérek 25 százalékos csökkentését és a nyugdíjak 15 százalékos lefaragását .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!