ERDON Országos hírek

2010.06.06. 12:40

Kihantolhatják a Ceausescu házaspárt

<p>Nicolae és Elena Causescut rögtönítélő bíróság ítélte golyó általi halálra az 1989-es romániai forradalom idején. Kivégzésük és temetésük titokban zajlott, az erről készült felvételeket csak később mutatták be a televízióban.</p>

Lefedett koporsók voltak láthatók, amint elhelyezik azokat a bukaresti Ghencea temető két egymás mellett fekvő sírjába. A képek alapján nem derült ki, hogy valóban Nicolae és ElenaCeausescu holtteste feküdt-e a koporsóban. A bíróság korábban arra szólította fel a román védelmi minisztériumot, bizonyítsa be, hogy Ceausescuékat temették el oda. A szaktárca azonban nem tudott bizonyítani, mivel a minisztériumban nem léteznek hivatalos iratok a temetésről.

A temető igazgatóságának birtokában lévő iratok szerint Ceausescuék feltételezett sírjában két román tábornok felesége alussza örök álmát. Ezért kételkedtek mindig a kivégzettek gyermekei abban, hogy szüleiket tényleg oda temették el, ezért peres úton kezdeményezték kihantolásukat. Négy évig zajló bírósági per eredményeként most Valentin Ceausescu és Mircea Oprean (a Causescu házaspár néhai, Zoe nevű lányának férje) birtokába került a sír, így bármelyikük kérheti a kihantolást a bukaresti temetőket felügyelő hatóságtól.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!