ERDON Országos hírek

2010.05.25. 08:25

Románia ismét felkerült az olajkitermelő gigászok térképére

<p>A bukaresti lap szerint, amióta 2009-ben Románia javára döntött a hágai Nemzetközi Bíróság, és az ország visszaszerezhette a szovjet időkben elveszített fennhatóságát a Fekete-tengeri part menti olajlelőhelyek felett, igen megugrott az ezirányú érdeklődés, a legnagyobb világcégek szálltak be a licitbe.</p>

Mintegy 10 000 négyzetkilométerről van szó, és a szakértők szerint különösen a nagyobb – 100 méter körüli – mélységekben mutatkozik olajban és gázban igen gazdagnak a kontinentális talapzat.

A koncessziós pályázatok beadási határideje múlt pénteken járt le és 24 vállalat szerepel a listán érvényes pályázattal. Románia most 20 kitermelő körzetet dobott piacra, ezek közül 11 a Fekete-tenger alatt húzódó mezők, a többi a tengermelléki szárazföldön, Dobrudzsában van, illetve az ország nyugati, erdélyi régiójában.

A versenyzők között a világ legnagyobb vállalatai vannak – nyilatkozta a lapnak egy szakértő, vagyis az amerikai ExxonMobil és Chevron, az OMV Petrom, vagy a francia Total, a brit Melrose Resources. A MOL-t főként a nyugat-romániai olajmezők érdeklik.

Minthogy e cégeket a minél előbbi anyagi megtérülés érdekli, ráadásul nincsenek szűkében anyagi forrásoknak, nagy valószínűséggel 4-5 éven belül már megindulhat az olajkitermelés, ami több százmilliárd eurós bevételhez juttathatja Romániát – véli a megszólaltatott szakértő.

(erdély.ma/globusz.net/Evenimentul Zilei)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!