ERDON Országos hírek

2010.05.25. 16:11

Életveszéllyel kampányol Fico

<p>A szlovákiai parlamenti választásokra június 12-én kerül sor. Ennek is része, hogy ottani egyes pártok a kettős állampolgárság miatti hisztériakeltéssel próbálnak meg szavazatokat szerezni. Tegnap "show" volt.</p>

 Papírforma szerint botrányokkal volt tarkított ma Pozsonyban a szlovák parlament rendkívüli ülése, amelyen legfőbb napirendi pontként a magyarországi állampolgársági törvény tervezett módosítását vitatják meg. A szlovák kormányfő felszólította Orbán Viktort, állítsa le az Országgyűlésben a törvénymódosítás folyamatát. Robert Fico sürgette a héten hivatalba lépő magyar kormányfőt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz a szlovákokkal. "Ami a Magyar Köztársaságban történik, az Szlovákia számára életveszélyt jelent" - jelentette ki Fico.

Igenis mindkettőt!

A pozsonyi parlament elé terjesztett elítélő határozat tervezetét a kormány ma reggeli ülésén hagyta jóvá. Igent mondott rá a parlament külügyi bizottsága is. Ugyanakkor a kormány félbeszakította a szlovák állampolgársági törvény módosításának megvitatását, miszerint elveszítené szlovák állampolgárságát az, aki önkéntesen felveszi más országét. Ennek megvitatására azután tér majd vissza, miután az Országgyűlés elfogadja a magyar állampolgársági törvény módosítását. Távoztak a szlovák parlament rendkívüli üléséről a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői, miután Csáky Pál ismertette a párt álláspontját. Azt mondta, hogy a parlamentben "hisztéria" alakult ki. Csáky kijelentette, hogy az MKP több képviselője is fel kívánja venni a magyar állampolgárságot, miközben egyikük sem mond le a szlovákról. Bugár Béla viszont egy nappal előbb egy pozsonyi tévévitában azt mondta: szerinte a Fidesz azzal, hogy néhány héttel a szlovákiai parlamenti választások előtt terjesztette az Országgyűlés elé a kettős állampolgársággal kapcsolatos törvénymódosító javaslatot, "beavatkozott a szlovákiai választási kampányba". "Segíteni akart a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) a választók mozgósításában" - jelentette ki a Híd polgári párt elnöke. "Hisztérikusnak" minősítette a szlovák kormány reagálásait a magyarországi törvényjavaslatra. Rámutatott arra, hogy a szlovák parlamentben is több kettős állampolgár van, s feltette a kérdést: ők miért nem jelentenek biztonsági kockázatot?

Tárgyalásra szólította fel közben a magyar partnereit a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke. Ezze egyidőben Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter Hágában találkozott Knut Vollebaekkel, az  EBESZ kisebbségügyi főbiztossal, akinek előadta aggodalmait a magyar állampolgárságról szóló törvény tervezett módosításával szemben. Mint ismert, Magyarország a szlovákiai kampány ideje alatt nem akar tárgyalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!