ERDON Országos hírek

2010.04.30. 13:48

Mulasztás történt a CF2 kórházban – ezt mutatja az Egészségügyi Minisztérium kivizsgálása

<p>Közös szakértői csapatot állított össze az Egészségügyi, valamint a Szállításügyi Minisztérium a CF2 vasúti kórházban történt fertőzések kivizsgálására. Az eredményekről csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be Cseke Attila egészségügyi miniszter.</p>

„Ugyanabban a műtőben, ugyanaz a műtős csapat dolgozott, különböző, könnyebb nőgyógyászati beavatkozásokat végeztek, miután a két páciensen azonos tünetegyüttes jelentkezett, légzési zavarral és az életfunkciók romlásával – magyarázta a miniszter. – Ez azt mutatja, hogy nem megfelelően steril környezetben dolgoztak, nem tartottak be a szepszis elkerülésére vonatkozó alapvető előírásokat és kétesnek bizonyult a műszerek sterilitása, mivel a sterilizálási módszerek sem megfelelőek. A vizsgálat eredményét ma kapta meg a szaktárca, ezt továbbítjuk a Szállításügyi Minisztériumnak és az Orvosi Kamarának is” – mondta Cseke Attila.

A Szállításügyi Minisztériumhoz tartozó bukaresti CF2 kórházból csütörtök este két beteget szállítottak át az Egyetemi Kórházba, nagyjából azonos, szepszisre utaló tünetekkel. Az előzetes vizsgálatok korábban igazolták, hogy a pácienseket a kórházon belül fertőzték meg egy olyan gramnegatív mikroorganizmussal (burkholderia cepacia), amely a levegőben mindenhol előfordul, csupán a véráramba kerülve okozhat könnyebb vagy súlyosabb lefolyású szepszist.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!