ERDON Országos hírek

2010.04.02. 14:08

Hamarosan gond nélkül válthatnak bankot a lakossági folyószámlák

<p>A Románia Bankok Egyesülete (ARB) részéről zöld jelzést kapott a lakossági folyószámla bankközi váltásáról szóló rendelkezés. Már csak arra várunk, hogy a bankok is rábólintsanak az újdonságra.</p>

Miután a tagállamok közül már egyedül Romániában jelentett komoly megterhelést a lakossági folyószámláknak egyik bankból a másikba való átvitele, az EU összehúzta a szemöldökét. Ez elég volt ahhoz, hogy bevezessék az EU-s gyakorlatban használt módszert, melynek lényege, hogy időt takarít meg. Külföldi gyakorlatban már nem annyira a bank a meghatározó a választásnál, mintsem az adott lakossági folyószámla, ez a lépés közelebb vihet minket a nyugati mentalitás elsajátításához. Az eljárás lényege, hogy egyedül az új banknál kell jelentkeznie a kliensnek, s onnantól minden adminisztratív probléma a bankot terheli. Az egyetlen szépséghibája a jelenlegi helyzetnek, hogy ugyan jóváhagyták a módosítás bevezetését, de ezt minden bank bele kell foglalja saját működési szabályzatába, ami azt jelenti, hogy beletelik még egy kis időbe, ameddig a lakosok megszabadulhatnak meguntnak vagy nem annyira méltányos feltételek mellett addig igénybe vett folyószámláiktól, és esetleg előnyösebb feltételekkel kezdhetnek „új életet" a választott bankban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!