ERDON Országos hírek

2010.02.10. 08:06

Útmutatót készítettek bankkölcsönök felvételéhez - sokan használják

<p>Az <strong>Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság</strong> által kiadott útmutató a „Ne írj alá csukott szemmel” elnevezést viseli, és érdemes elolvasni mielőtt úgy dönt bárki, hogy kölcsönt vesz fel a banktól.</p>

Mivel több ezerre tehető azoknak a romániai lakosoknak a száma, akik úgy érzik, hogy a bankok átverik őket, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság kiadott egy útmutatót, amely a legfontosabb tudnivalókat tartalmazza a banki kölcsönökről és a szakszavakról, amelyekre érdemes odafigyelni.  Az útmutató azonban nemcsak azokra gondol, akik most gondolkodnak a kölcsönfelvétel lehetőségén, hanem azokra, is, akik már megkötötték a szerződést, de utóbb nehézségeik támadtak a havi részletek fizetésénél. A szerződés aláírására azért van szükség, mert abban tüntetik fel azokat a járulékos költségeket, amelyek igencsak megterhelik a kölcsönért folyamodó zsebét, főleg akkor, ha éppen annyi pénze van, amely elég a kiszámított havi részlet fizetésére. A havi részlet mindenképpen bele kell férjen a család költségvetésébe, és itt figyelni kell arra, hogy fix kamatozású az a hitel, amelyet felveszünk, vagy változó, mert utóbbi esetben a kamat változhat, és kellemetlenségei adódhatnak a hitelfelvevőnek. A kamatok bankról bankra változnak, ezért érdemes több ajánlat közül választani, emellett pedig nem árt elegendő időt hagyni magunknak a döntésre, mert a kapkodás később nagyon sokba kerülhet. Figyelmesen kell elolvasni a szerződést, és ahol valami nem világos, azonnal rá kell kérdezni a banki alkalmazottnál. A bankkölcsönök kamata nem a legreálisabb összehasonlítási alap. Ott van a THM (DAE) a Teljes Hiteldíj Mutató, amely a kölcsönnel kapcsolatban fizetendő költségeket veszi figyelembe (kamatot, egyszeri és folyamatos díjakat, költségeket).

Ha gond van
Amennyiben valamilyen oknál fogva a hitelfelvevő nem tudja törleszteni a részleteket, érdemes a bankkal megbeszélni a teendőket, illetve megnézni a szerződésben az erre vonatkozó részt. Mostanában a legtöbb banknál már köthető egy olyan biztosítás, amely munkanélkülivé válás esetén bizonyos hónapig biztosítja a részletfizetést. A megbeszéléssel elkerülhető, hogy a bank központi részlegétől napi telefonhívásokkal zaklassák a kölcsönt nem pontosan fizető ügyfeleket a törlesztés mihamarabbi befizetése érdekében. Az útmutatóban van egy szótár is, amelyben a szerződésben leggyakrabban szereplő és a kölcsön során felmerülő szavak magyarázata található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!