ERDON Országos hírek

2010.02.22. 09:04

Bárki kérheti ebben az évben az ingyenes HPV oltást

<p>Miután ismételten kudarcot vallott az egészségügyi minisztérium méhnyakrák elleni védőoltási kampánya, most kiterjesztik.</p>

Márciustól a 12 és 24 év közötti fiatal lányok már nem csak az iskolaorvosoknál, hanem a nőgyógyászoknál, valamint a családtervezési központokban is kérhetik a HPV oltást. Újdonságnak számít, hogy a 24 év feletti nők is kérhetik az oltást, de csatolni kell hozzá a nőgyógyász ajánlását. Erről a szaktárca rendelkezett miután egyeztetéseket folytatott a nőgyógyászokkal. Február 17-ig 11 731 12-14 év közötti 3365, 15-19 év közötti és 1228 20-24 év közötti fiatal kapta meg az oltást az országos kampány keretében.  Az oltási kampány ebben az évben is folytatódik és továbbra is ingyenes. A HPV ellenes oltást csak szülő engedéllyel lehet fiataloknak beadni, ami azt jelenti, hogy akár az iskolaorvosnál, akár másutt kérik a lányok számára, a szülőnek beleegyezést kell adnia hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!