ERDON Országos hírek

2010.01.12. 13:45

Gyorsteszt az A/H1N1-re

<p>Még a gyógyszerészek nagy része számára is újdonság az a gyorsteszt, ami egyelőre egyes nagy patikaláncokhoz tartozó gyógyszertárakban kapható, s amellyel otthoni körülmények között is kimutatható az újinfluenza. Az elkövetkezendő napokban a többi patika is beszerezheti.</p>

Amint a gyógyszertáraknak továbbított belső hírlevélből kiderül, a Screen Flu elnevezésű teszt 49 lejbe kerül, s az orrváladék-mintából deríti ki, hogy újinfluenzás fertőzésről van-e szó. Az eredmény tíz perc múlva jelenik meg, viszont nem száz százalékosan biztos, mint a CantacuzinoIntézet által végzett vizsgálatok - áll ugyanabban az értesítésben.

Egy általunk megkérdezett, sokévnyi tapasztalattal rendelkező Bihar megyei patikus mindezek kapcsán elmondta: valószínűleg nem fog ilyet beszerezni, ugyanis ha nem teljesen megbízható, az nagyon súlyos következményekkel járhat. Ezenkívül a 49 lej is elég borsos, az Amerikai Egyesült Államokban ugyanennek a tesztnek az ára 20 lejnek felel meg. „Ha valaki mégis ilyet szeretne, azt fogom neki ajánlani, hogy szerezze be Nagyváradról. Ha nem sajnálja a pénzt a tesztre, akkor azt a 20 lejt sem fogja, amennyibe az út kerül” - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!