ERDON Országos hírek

2009.01.06. 12:56

Nagyobb jövedelem, nagyobb gyes

<p>A kismamáknak két évig juttatott gyermeknevelési pótlék folyósításáról szóló új törvény értelmében ezentúl a gyermeknevelési segély értéke a kismamák egy évi jövedelméhez mérten, arányosan változik. A törvénymódosítást a napokban fogadta el a képviselőház.</p>

Azok a kismamák, akik 2009 január elsejétől szültek a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon kell leadják irataikat, azok pedig akiknek a pótlék folyósítása már folyamatban van, a nemrég megalakult Szociális Szolgáltatások Irodájához kell forduljanak. A gyermekpótlék folyósításához a szülőknek a következő iratokat szükséges beszerezniük: kérvény, a személyi igazolvány és az újszülött keresztlevelének fénymásolata, jövedelemigazolás a szülők utóbbi egy évéről.

Abban az esetben, ha a szülőnek egy év alatt több munkahelye volt szükségeltetik egy igazolás az adóhivataltól, hogy minden illeték törvényesen be lett fizetve. Az új törvény meghatározza, hogy a gyesen maradó szülő az egy éves jövedelmének 85 százalékára jogosult. Ez nem haladhatja meg a 4 ezer lejt, de nem lehet kevesebb 600 lejnél.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!