ERDON Országos hírek

2009.01.06. 13:24

Éles kritika és törvényjavaslat

<p>Az új kormány eddig csak ostoba döntéseket hozott, jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Lakatos Péter parlamenti képviselő.</p>

Lakatos Péter több példát is említett az új kormány azon döntései közül, amelyeket ő fölöslegesnek vagy ostobának minősített. Az új kormány sürgősségi rendeletben csökkentette 50 százalékkal  a közszféraban történő kiadásokat, csakhogy ez egy fölösleges döntés volt, ugyanis a Tariceanu kabinet tavaly márciusban már hozott egy rendeletet, mely lényegében ugyanezt írja elő. Lakatos Péter elmondta, hogy Radu Berceanu új szállításügyi miniszter máris javasolta, hogy a Szatmárnémeti-Nagyvárad-Arad országutat vegyék ki a finanszírozandó projektek közül. Lakatos Péter bejelentette, hogy az erről a javaslatról történő parlamenti döntéshozatalkor nyílt szavazást fog kérni, hogy mindenki lássa majd, hogy a három megye - Szatmár, Bihar, Arad - képviselői hogyan szavaznak majd ebben a kérdésben. A kormány azon döntése, mely megtiltja azt, hogy az állami szektorban dolgozók egyszerre kapjanak fizetést és nyugdíjat is, Lakatos Péter szerint ostobaság, mert a kormány különbséget kellett volna tegyen a köztisztviselők és a közalkalmazottak között. Azzal egyetért a képviselő, hogy a köztisztviselők esetében ne engedjék meg ezt a lehetőséget, hiszen nekik szép nyugdíjuk van, de egy vidéki tanárra vagy orvosra nézve ennek a döntésnek súlyos anyagi következményei lesznek.

Lehet még fokozni

A képviselő különösen ostoba kormánydöntésnek nevezte azt a rendeletet, mely a helyi költségvetésektől visszaveszi az állami költségvetésbe azokat az áfából a helyi tanácsok bizonyos költségeire fordítandó összegeket, melyeket a helyi tanácsok 2008 végéig nem költöttek el. Ezzel a döntéssel sok helyi kis- és középvállakozást juttat csődbe a kormány, figyelmeztetett a politikus. Végezetül Lakatos Péter bejelentette, hogy a jelenlegi kormány nem végzi el a szükséges reformokat, akkor bűncselekményt követ el, mert a kormánynak akkora többsége van a parlamentben, amelynek segítségével bármit megtehet.

Törvénytervezet

Derzsi Ákos volt munkaügyi államtitkár, jelenleg képviselő bejelentette, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamenthez, amely előírja, hogy azok, akik előnyugdíjba mennek, kapják meg a teljes nyugdíj összegét. Jelenleg a nők 27, a férfiak 32 évnyi munkaviszony után mehetnek nyugdíjba. A törvényjavaslat benyújtójának indoklása szerint a jelenlegi gazdasági krízis idején az elbocsátott személyeket, főleg, ha azok korosak, már aligha veszik fel más munkahelyre. Így valószinűleg, akik elvesztik munkahelyüket, munkanélküli segélyre folyamodnak, azután pedig szociális segélyt kérnek. Ha azonban előnyugdíjba mennek, akkor az említett költségeket megspórolja a költségvetés, mondta a politikus, aki nem ért egyet azzal sem, hogy a kormány éppen most törölte el azokat a kedvezémyeket, melyekre eddig a munkanélkiülieket alkalmazó cégek voltak jogosultak.

Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!