ERDON Országos hírek

2009.01.05. 11:33

Élelemre költünk a legtöbbet

<p>Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt év harmadik felében a 2164 lejes átlagfizetés mintegy 90 %-a, azaz 1954 lej képezte egy átlag háztartás fenntartásának költségeit. Az egy főre eső átlagköltségek elérték a 671 lejt.</p>

A pénzbeli átlag jövedelmek 1836 lejt, és a természetbeli jövedelmek 329 lejt képeztek, áll a Hivatal által közzétett közleményben. A jövedelmek 20,8 százaléka szociális juttatásokból, 2,9 százaléka mezőgazdasági tevékenységből, 3,5 százaléka önálló független tevékenységből, 0,2 százaléka személyi tulajdonból, valamint 2,1 százalék személyi tulajdon eladásából állt. A háztartások jövedelmének jelentősebb része, azaz 53,3 százalék fizetésből, illetve nyugdíjból származik.

Nagy különbségek mutatkoznak meg a városi és falusi háztartások jövedelmeinek alakulásában, hiszen míg a városiak jövedelme többnyire fizetésből, a vidékiek jövedelme viszont mezőgazdasági tevékenységből származik. A felmérés azt is megvizsgálta, hogy egy átlagcsalád mire költ leginkább: legnagyobb százalékban ételre illetve a számlák kifizetésére. Az év harmadik felében a lakosság kevesebbet költött egészségügyi, illetve tanügyi szolgáltatásokra.

Mészáros Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!