ERDON Országos hírek

2008.12.05. 14:22

Vámmentes behozatal december elsejétől

<p>Az Európai Bizottság bejelentette, hogy hatályba lépett a nem uniós térségből az EU területére beutazók vámmentessége és nem korlátozzák a behozható parfüm, kávé, tea mennyiségét.</p>

Az uniós tagállamok lehetőséget kaptak, hogy maguk határozzák meg a behozható dohányárú mennyiséget is, ami értelemszrően lehet kevesebb is az eddig megengedettnél. Az unión kívülről vámmentesen behozható nem habzó borok mennyiségét 2 literről 4 literre emelték, a behozható sört 16 literben szabályozták. Persz az EU-n kívüli országokból beutazó turisták vagy más magánszemélyek vámmentessége sem azt jelenti, hogy bármiből, bármennyit behozhatnak kézipoggyászukban. Itt is vannak azért mennyiségi, vagy értékmegkötések. Az új EU norma szerint a repülővel vagy hajóval utazók az eddigi 175 eurónyi vámmentes árú helyett 430 eurónyit hozhatnak be, a szárzföldön utazók pedig 300 euró értékűt.

Ez utóbbiak azért hozhatnak kevesebbet, mert sok EU tagállam határos olyan országokkal, ahol jóval alacsonyabbak az árak, mint az EU-ban.

Ugyanezek a normák érvényesek azokra a személyekre, akik olyan területekről jönnek, ahol nem alkalmzzúk az áfára vonatkjozó EU normákat, mint: a Kanári szigetek, a Franciaországhoz tartozó szigetek az Aland szigetek és Gibraltár.

 Kovács László vámuniós EU biztos szrint az új EU norma bevezetésa jó hír, sok 1969 óra érvényben lévő norma ma már nem felel meg a követelményeknek. Az utasok majdnem kétszer annyi értékű árút szállíthatnak be az EU-ba vámmentesen, az EU tagországok pedig megspórolhatják a kis értékű vámilletékek beszedésével járó adminisztrációs költségeket, mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!