ERDON Országos hírek

2008.12.16. 08:04

Sztrájkra készülnek a szarvasmarha-tenyésztők

<p>Sztrájkra készülnek a szarvasmarha-tenyésztők. Azt kifogásolják a gazdák, hogy Románia gyenge minőségű, olcsó tejet és tejterméket vásárol külföldről, és emiatt az itthoni termelőktől ár alatt veszik át a tejet.</p>

„Több gond van a külföldről érkező mezőgazdasági termékek minőségével, amit a hazai gazdáknak eladnak drágábban. De a legfőbb gondot az jelenti, hogy a hazai szarvasmarha-tenyésztők csak 2 hónapra kapták meg a támogatásokat”- nyilatkozta Tudor Dorobanţu, az Agrostar főtitkára. Szerdától péntekig hirdetnék meg a sztrájkot, a megmozdulást pedig a határátkelőknél szerveznék meg. Ezen az ország minden megyéjéből rész vesznek a gazdák.

Szatmár megyében a petei határátkelőnél négy megye – Szatmár, Máramaros, Beszterce Naszód és Szilágy – mintegy száz gazdájának részvételére számítanak a szerdán kezdődő és péntekig tartó megmozduláson, a demonstráció 9 és 16 óra között tart, a gazdák célja az, hogy meggyőzzék a magyarországi import tejet szállító fuvarosokat, hogy ne hozzák be azt az országba.

Romániába egyébként naponta 4 millió liter import tej érkezik, ez a hazánkban feldolgozott mennyiség 25-30 százalékát teszi ki. A hazai gazdák pedig azért kényszerülnek áron alul értékesíteni az általuk megtermelt mennyiséget, mert a magyarországi és lengyelországi importőrök most elözönlötték a romániai piacot, akik, miután nyáron Olaszországban, jó áron értékesítették a tejet, most megengedhetik maguknak, hogy egészen alacsony áron szállítsanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!