ERDON Országos hírek

2008.12.11. 13:08

Romániában tovább lassult az infláció

<p>Romániában novemberben átlagosan 0,32 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 6,74 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly novemberben, jelentették a román statisztikai hivatalban csütörtökön.</p>

Októberben 1,06 százalékos volt a havi, és 7,39 százalékos a tizenkét havi infláció.
Júliusban 9,04 százalékos volt a tizenkét havi infláció, hároméves csúcson, azóta lassul.
Noha a Román Nemzeti Bank tizenkét havi inflációs célja ez év végére 3,80 százalék - amit várhatóan decemberben sem ér el a tényszám, a bank maga is 6,7 százalékot jósol decemberre -, az infláció fokozatos lassulása előbb-utóbb mégis lehetővé teheti, hogy a bank kamatcsökkentéssel támogassa a gazdaságot. Ezt azonban elemzők nem várják január előtt, mert az inflációt egyelőre főleg az üzemanyagárak fékezik, és a maginfláció továbbra is nagy.
A jegybank tavaly októbertől idén július végéig folyamatosan szigorított, 7,0 százalékról 10,25 százalékra emelve irányadó kamatát, az úgynevezett pénzügypolitikai rátát, a nagy reálbér-emelkedéssel, a lakossági fogyasztás meredek növekedésével és a gazdaság esetleges túlhevülésével indokolva lépéseit. Azóta nem enyhített, a kezdődő nehézségek ellenére sem.
A román gazdaság a vártnál gyorsabb ütemben, de kissé lassulva 9,1 százalékkal bővült a harmadik negyedévben. A második negyedévben 9,3 százalékos, a tavalyi harmadik negyedben 5,7 százalékos volt a GDP-növekedés, rendre éves összehasonlításban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!