ERDON Országos hírek

2008.12.05. 14:44

Pereskedés egy parlamenti mandátumért

<p>Bepereli a romániai központi választási irodát Benedek Imre, az RMDSZz marosvásárhelyi képviselőjelöltje, mivel úgy véli, a testület hibájából az őt illető parlamenti mandátum máshoz került.</p>

A parlamenti helyet név szerint az Afrikában és Ázsiában élő román állampolgárok szavazókörzetében indított RMDSZ-jelöltnek, Kötő Józsefnek osztották ki. A marosvásárhelyi szívgyógyász előző napi sajtótájékoztatóján kijelentette: a választási iroda kedvezőtlenül bírálta el óvását, ezért bíróságon támadja meg a döntést.

A marosvásárhelyi 2-es választókerületben közel 43 százalékos szavazataránnyal elsőséget szerző, a parlamentből mégis kimaradt Benedek Imre a központi választási iroda honlapján megjelent közleményt mutatta be az újságíróknak, hangsúlyozva: bukaresti ügyvédjével oldalról oldalra áttanulmányozták azt, és rájöttek, hogy a mandátumok elosztásába hiba csúszott.

Benedek hangsúlyozta: semmiként sem abból indul ki, hogy saját választókerületében nyerteseként 12 769 szavazatot szerzett, míg Kötő József a 4-es külföldi képviselőházi szavazókerületben - Ázsiában és Afrikában - élő román állampolgároktól mindössze 34-et gyűjtött be.

A romániai sajtó csütörtökön szintén azt fejtegette, hogy a vakszerencse és a kiszámíthatatlanság érvényesült a romániai választásokon, amelyek az újonnan bevezetett egyéni választókerületes rendszer szerint zajlottak, de a sajátos "visszaosztás" révén képtelen helyzeteket is teremtettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!