ERDON Országos hírek

2008.12.21. 14:24

Markó: politika etnikai alapon

<p>Az RMDSZ-nek etnikai paktumot kell kötnie a román pártokkal a nemzetiségek közötti párbeszéd folytatása érdekében - jelentette ki vasárnap Markó Béla, az RMDSZ elnöke.</p>

A politikus a szervezet belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén beszélt erről. Kifejtette, hogy nem politikai, hanem etnikai alapon kívánnak együttműködni a román pártokkal. Markó szerint különbséget kell tenniük a román pártok között, de elsősorban nem jobboldaliságuk vagy baloldaliságuk, hanem abból kiindulva, hogy melyik hogyan közelíti meg a magyar közösség problémáit, melyik kínál eszközöket is ezeknek a megoldására. Ezért attól függetlenül - folytatta -, hogy az RMDSZ éppen kormányon van-e, eleve részvételi arányt kellene megállapítani a magyar tisztségviselők számára "a legmagasabb szinttől kezdve mindenütt".

Az alap etnikai

Markó hangsúlyozta: az RMDSZ-nek a nem kívánt ellenzéki szerepben meg kell keresnie az eszközöket arra, hogy az eddigi törvényes keretek ne csonkuljanak, az anyanyelvű oktatási intézmények tovább működjenek, és etnikai alapon egyetlen magyar embert se tegyenek ki az állásából. "A feladat egyértelmű: megerősíteni szövetségünk érdekképviseleti és érdekvédelmi jellegét, megtartani, amit eddig megszereztünk, továbbépíteni helyi közösségeinket, küzdeni új jogokért, és dolgozni egy másfajta román-magyar partnerségért" - mondta Markó. Az RMDSZ elnöke élesen bírálta Tőkés László református püspököt, aki - mint mondta - szenvedélyes RMDSZ-gyűlöletével lassan magára marad, és már azt sem fogják meghallgatni tőle az emberek, amiben igaza van.

Se Kötő, se Benedek

Az ülésen Biró Rozália, az SZKT elnöke bejelentette: az RMDSZ Maros megyei szervezetének javaslatára kizárják a szövetségből Benedek Imrét, aki a november 30-i parlamenti választásokon Maros megyei képviselőjelöltként indult. A politikus annak ellenére sem kapott mandátumot, hogy választókerületében megkapta a szavazatok közel 43 százalékát. Emiatt bukaresti bírósághoz fordult, amely még nem jogerősen, de érvénytelenítette az RMDSZ egyik képviselői mandátumát, amely jelenleg Kötő József képviselőé. Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta: még nem lehet tudni, hogy mi lesz ezek után Kötő mandátumával, de igyekeznek megőrizni annak érvényességét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!