ERDON Országos hírek

2008.12.03. 16:23

Az RMDSZ eredményesen szerepelt a parlamenti választásokon

<p>Az RMDSZ-nek jó eredményt sikerült elérnie a november 30-i választásokon, megcáfolva a kishitűeket, akik nem bíztak abban, hogy a Szövetség ismét bekerülhet a parlamentbe ugyanolyan arányban, mint négy évvel ezelőtt – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök szerdán, bukaresti sajtóértekezletén.</p>

Az RMDSZ elnöke rámutatott, az elmúlt évek munkáját méltatja a mostani eredmény, melynek nyomán sikerült ugyanazt az arányt elérnie, mint négy éve, az új választási rendszer ellenére sikerült egy értékes csapatot kialakítani. Ez annak tulajdonítható, hogy a Szövetség nagy gondot fordított arra, hogy mind a 449 körzetben olyan embereket jelöljön, akik helyt tudnak állni a parlamentben. „Az egyik fontos és pozitív eredmény, hogy megújul a két frakció. A képviselőházban a kollégák fele - 22-ből 11 - új, a szenátusban pedig még nagyobb arányú a változás: a 9 szenátorból 5-en szereztek először mandátumot. Természetesen őket is ismerjük, ők is az RMDSZ-ben politizáltak, többen fiatalok. A képviselőházba bekerült két nő is, így elmondhatjuk, hogy megtört a jég, és ők is, meg a többi kolléga is felkészült a négyéves mandátumra.”

Markó Béla kifejtette ugyanakkor, nem örül, hogy egy-két szórványmegye képviselet nélkül maradt, példaként említve Temes megyét. „Annak ellenére, hogy egyéni körzetes választási rendszer van, és kinek-kinek felelőssége van a saját választókerületében, azon vagyunk, hogy ezen szórvány megyék képviseletét is ellássuk, és emellett valamennyi romániai magyar képviseletét biztosítsuk.” –mutatott rá.

A szövetségi elnök úgy értékelte, az új választási rendszernek számos hibája van, véleménye szerint az új parlamentnek rövid időn belül módosítania kell a törvényt egy koherens, hatékony rendszer kialakítása érdekében. Hangsúlyozta, a következő időszakban ki kell elemezni a választások eredményeit: pénteken, Marosvásárhelyen összeül a Szövetségi Állandó Tanács, szombaton, szintén Marosvásárhelyen, üléseznek az RMDSZ újonnan megválasztott parlamenti frakciói is.

Markó Béla üdvözölte azt, hogy a Nagy-Románia Párt kiesett a parlamentből. „Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a Nagy-Románia Párt kiesett a parlamentből, így már nem kell azt mondani, hogy van egy párt, amellyel nem kötünk szövetséget. Mind a három bejutott párt demokratikus szervezet, és mindhárommal elképzelhető az együttműködés, ha megfelelő közös programot tudunk kialakítani.”

Ami a kormányzati szerepvállalást illeti, a szövetségi elnök rámutatott, az RMDSZ nem kíván minden áron kormányozni, de a kampány során folyatott beszélgetésekből kiderült, hogy az emberek továbbra is hasznosnak tekintik ezt, fontos lenne folytatni az elkezdett terveket a célkitűzések megvalósítása érdekében. Az RMDSZ nem tart az ellenzéki szereptől sem, de a választók által kifejtett vélemények alapján, a kormányzati szerepvállalás fontos lenne a romániai magyar közösség számára.

-Van olyan prioritásunk, amely sajnos eddig nem érvényesült a kormányban, gondolok itt a decentralizációra. A kormány, majd a parlament is elfogadott egy jó kerettörvényt, de utána a minisztériumok semmit sem tettek ennek megvalósítása érdekében – mondta.

Egy másik prioritás az oktatási és egészségügyi rendszer reformjának megvalósítása, az infrastruktúra fejlesztésének erőteljes folytatása, az egyének és közösségek szociális helyzetének javítása, és nem utolsósorban, továbbra is elsődleges fontosságú a nemzeti kisebbségekről szóló törvénytervezet elfogadtatása. Most, hogy a Nagy-Románia Párt kikerül a parlamentből, az ultranacionalizmus átszivároghat a többi román pártba, viszont a kikerülés előnye sokkal nagyobb, hiszen a Nagy-Románia Párt az elmúlt években többszáz törvénymódosító javaslatot vagy törvénykezdeményezést nyújtott be a kisebbségek jogainak korlátozása, az RMDSZ betiltása érdekében. Majd kiderül menetközben, hogy kinek a magatartásában üti ez fel a fejét, tehát semmiképpen sem szabad óvatlannak lenni és azt mondani, hogy Romániában most már eltűnt a magyarellenesség” – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

A kormánykoalíció kialakítása kapcsán a szövetségi elnök elmondta, mindhárom román párttal elképzelhető a tárgyalás, ezekre a következő napokban sort kell keríteni. A Nemzeti Liberális Párt vezetőjével, Calin Popescu Tariceanuval már sor került egy megbeszélésre, és megegyeztek abban, hogy még szorosabbá kell tenni az együttműködést, hiszen a két szervezet együtt kormányoz, vannak közös, már folyamatban lévő tervek, ez azonban nem jelenti azt, hogy a két politikai erő egy entitásként fog fellépni. Markó Béla leszögezte, az RMDSZ „nem kötötte be a fejét”, a liberálisok és a Szövetség között nem született egyezmény, de mindenképpen a korábbi együttműködés folytatása lenne a kedvezőbb. Ugyanakkor a másik két párt, a Demokrata Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt egyes képviselőivel is sor került beszélgetésre, de hivatalos tárgyalások nem voltak. - Nyitottak vagyunk, mert három demokratikus pártról van szó, bármilyen koalíció körvonalazódhat, de minden a kormányprogramtól függ-fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!