ERDON Országos hírek

2008.11.18. 15:01

Szigorú az új szabályzat

<p>A kereskedelmi bankok kérni fogják a Román Nemzeti Banktól azt, hogy módosítsa a lakossági hitelezésre vonatkozó új szabályzatát, ugyanis az új feltételek szinte lehetetlenné teszik a jelzálog alapú kölcsönöket, jelentette be Radu Ghetea, az ARB elnöke. Ghetea jelezte, hogy az intézkedéscsomag különösen káros az ingatlankölcsönök tekintetében.</p>

A Román Nemzeti Bank új szabályzata értelmében a bankok a lakosság eladósodottsági szintjét az előző évben az adóhatóságnál bevallott jövedelmet legtöbb húsz százalékkal meghaladó mértékben maximizálta. Jelenleg ez különféle a jövedelemről szóló igazolványok vagy más iratok alapján történik. Az eladósodottsági szint megállapításakor az új szabályzat kötelezi a hitelnyújtó bankokat arra, hogy vegyék figyelembe a valutakockázatot, a kamatlábkockázatot valamint annak lehetőségét, hogy a hitel költsége emelkedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!