ERDON Országos hírek

2008.11.12. 15:20

Nehezen illeszkednek vissza…

<p>Nehezen illeszkednek vissza a romániai iskolákba a hazatérő vendégmunkások gyerekei, akiknek a szülei a gazdasági válság miatt veszítették el állásukat és hazatérni kényszerülnek, vagy néhány év után otthon akarnak tovább dolgozni.</p>

Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő a Krónikának nyilatkozva elmondta: tucatjával érkeznek vissza a külföldön tanuló gyerekek, szeptember óta naponta iktatnak egy-két olyan kérést, hogy az eddig Olaszországban vagy Spanyolországban tanuló gyerekeket valamelyik háromszéki iskola fogadja tanulói közé.
Mint azt a főtanfelügyelő kifejtette, a külföldön végzett tanulmányok honosítása egy-két hónapig is elhúzódik, de a hazatérő gyerekeknek nem kell megvárniuk a minisztériumi eljárás végét, addig is járhatnak iskolába. A tanulóknak különbözeti vizsgát kell tenniük azokból a tantárgyakból, amelyeket a külföldi iskolákban nem tanultak. A szaktanárok és a diákok közösen dönthetik el, hogy az év folyamán mikor adnak számot tudásukról.
Keresztély Irma arról is beszámolt, hogy elsősorban a 10 és 14 év közötti gyerekeknek adódnak beilleszkedési nehézségeik. A főtanfelügyelő szerint a kisiskolásokat a tanítók könnyebben átsegítik az alkalmazkodási időszakon, a nagyobbaknak ugyanakkor megnehezíti a beilleszkedést, hogy ők általában hosszabb ideig tanultak már külföldön, többet kell bepótolniuk. Mint kiderült, a hazatérő diákok között nincs olyan, aki eddig Magyarországon tanult.

(MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!