ERDON Országos hírek

2008.10.10. 13:11

Phare programokról konkrétan

<p>A vissza nem térítendő Phare támogatások helyzetéről tárgyalt ma délután Horváth Anna fejlesztési államtitkár Kolozsváron az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökség képviselőivel valamint a potenciális kedvezményezettekkel.</p>

A találkozó célja elemezni a Phare CES program keretében finanszírozott pályázatok jelenlegi helyzetét és megoldást találni a kivitelezésben felmerülő problémákra. Horváth Anna államtitkár a találkozót követően elmondta: Azért kezdeményeztem ezt a találkozót, mert szükségesnek látom a közvetlen kommunikációt az önkormányzatokkal. A kivitelezési munkálatok késése nyomán felmerülő problémák mindannyiunkat érintenek, ezért együtt kell megoldást találnuk ezek orvoslására. Nagyon fontosnak tartom a szerződésekben vállalt feltételek pontos és következetes betartását, hiszen szerződési fegyelem nélkül egyetlen beruházás sem valósítható meg. Rendszeresíteni kell a találkozókat a központi kormányzat és a különböző fejlesztési programokat lebonyolító önkormányzatok között, mert közvetlen kommunikációval a legtöbb probléma időben megoldható.

A találkozón a Phare programban érdekelt pályázók olyan konkrétumokról beszélgettek a fejlesztési államtitkárral, mint az ÁFÁ-hoz kötődő problémák, vagy a dokumentumok jóváhagyási periódusa. Horváth Anna elmondta, a ÁFÁ-val kapcsolatos problémákat közvetíti a Pénzügyminisztériu felé, és egyben kéri az önkormányzatokat, amennyiben fennáll a kivitelezési periódus elhúzódásának veszélye, a hosszabbítási kérelmeket időben tegyék le, hiszen így elkerülhető a projetek kifutása az időből. A beszélgetésen felmerült a Szállítási, Fejlesztési valamint a Pénzügyminisztérium közös, FIDIK-re vonatkozó miniszteri rendeletének összehangolása a Phare projektek gyakorlati gondjaival.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!