ERDON Országos hírek

2008.10.29. 10:15

A szovjet hadsereg Romániában

<p>A szovjet hadsereg Romániában 1944-1958 címmel időszaki kiállítás tekinthető meg szerdától Budapesten, a Hadtörténeti Múzeumban; a tárlaton az 50 évvel ezelőtti eseményeket megörökítő fotográfiák, orosz fegyverek, a kor egyenruhái, katonai felszerelések, zászlók mellett műszergyűjtemény is látható.</p>

A november 28-ig látogatható kiállításon felvonultatott tárgyak, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum saját gyűjteményéből származnak, a csaknem 130 fénykép többségét a nagyközönség még nem láthatta - tájékoztatta a múzeum sajtóreferense az MTI-t. Romániában 1948 februárjától, a pártegyesítő kongresszustól 1958-ig voltak jelen a szovjet katonai egységek. A moszkvai vezetés ugyanis a katonai jelenlétet tekintette az egyik legfontosabb eszköznek romániai befolyásának biztosítására.

Sztálin halála után felmerült, hogy a Szovjetunió a népi demokratikus országokba küldött "tanácsadókat" visszahívja és tárgyalásokat kezd a szovjet csapatok kivonásáról Románia mellett Lengyelországból és Magyarországról. Románia és a Szovjetunió 1955-ben pártközi szinten már tárgyalt is a szovjet csapatok kivonásáról, az 1956-os magyar, lengyel és szuezi események azonban nem kedveztek a csapatkivonási elképzeléseknek. Legközelebb 1958-ban került ismét napirendre a kérdés, és még abban az évben kivonultak Romániából a szovjet csapatok - közölte a múzeum.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!