ERDON Országos hírek

2008.05.22. 14:40

Nyugtatgat az urán ura

<p>Bihar megye - Sugárzik az optimizmustól: szerkesztőségünk vendége volt az Országos Urántársaság feje. Moldovan József a Bihar megyei sugárzásról is beszélt - ám szerinte Románia nem radioaktív.</p>

Egy nemzetközi üzleti rendezvényen vett részt csütörtökön Nagyváradon Moldovan József. Ő vezeti Bukarestben a Romániai Országos Urántársaságot (Compania Nationala a Uraniului). Váradon járva szerkesztőségünket is felkereste, ahol exkluzív interjúban ismertette az ágazat helyzetét.

- Mennyire sugárzik Románia, európai illetve világviszonylatban?

- Azt mondhatom, hogy semmivel sem rosszabb a helyzet, mint az öreg kontinens többi részén. Sőt világviszonylatban is megállja a helyét ilyen szempontból az ország. Ez azt jelenti, hogy a romániai uránkitermelés helyszínein, illetve az atomerőmű körzetében sincs olyan mérvű radioaktivitás, amely meghaladná a megengedett mértéket.

- Ez megnyugtatóan hangzik - mégis máig tartja magát az a pletyka, amely szerint Bihar megye egyetlen kitermelőhelye, a vaskohsziklási veszélyes mértékben sugárzik, sőt, a nem messze lévő egyik ásványvízpalackozó termékei is radioaktívak lehetnek...

- Nos, a víz kapcsán nem tudok állást foglalni, mivel nem vagyok illetékes. Ám azt elmondhatom, hogy a vaskohsziklási kitermelőhelyünk is biztonságos. Derűlátóak lehetünk ráadásul, mivel rövidesen bezárjuk az itteni kitermelőegységet, ám ennek nyomán, azaz később sem várható sugárszennyezés.

- Őszintén szólva Öntől, mint érintettől nem is vártam más választ. De mi szavatolja mégis ezt a biztonságot?

- Nos, Romániában összesen három kitermelőhely van: az említett bihari helyszínen kívül Oravitán, Mehedinti megyében és Cruceán, Suceava megyében. Az oravitait már bezártuk, most zajlik a konzerválás, a vaskohsziklásit pedig előre láthatólag jövőre zárjuk be. Emellett van még egy nagy meddőhányónk a Brassó megyei Földváron. A létező legkorszerűbb anyagok felhasználásával végezzük a kitermelések biztosítását, a sugárzás meggátolását. Sőt, a Romániai Országos Urántársaság utána még hosszú évekig felügyeli a lezárt kitermeléseket és a meddőhányókat.

Változóban a struktúra

- Az uránkitermelés tehát állami monopólium és a Romániai Országos Urántársaság bonyolítja. De mi az ábra a kitermelt nyersanyaggal?

- Ez csakis Romániában kerül felhasználásra. Az ország ugyanis teljes mértékben önellátó, ami az atomenergiát illeti. Nincs ok pesszimizmusra, a meglévő nyersanyagkészleteink 2017-ig biztosítják a most működő cernavodai reaktorok ellátását. Ezt követően újabb kitermeléseket tudunk nyitni majd, más helyszíneken.

- Azonban új reaktorok is épülnek Cernavodán, mégpedig egy nemzetközi konzorcium felügyelete alatt, ami a magántőkét, a külföldi pénzeket is behozza az ágazatba, s megváltoztatja az eddig teljesen állami felügyelet alatt működő nyersanyag-ellátást is...

- Így van. A 3. és 4. reaktort építő konzorcium maga határozhatja majd meg, hogy honnan hozza a nyersanyagot, miként létja el ezt a két reaktort. Nekünk még nem volt egyetlen tárgyalásunk sem velük, így nem tudom, mi lesz a végkifejlet, azaz, hogy igényelik-e majd a mi termékünket, vagy külföldről hozzák majd. Az eddigi dokumentumokban minden esetre nincs nyoma annak, hogy Románia bármilyen kötelezettséget vállalna majd e két reaktor működtetéséért, azaz akár a metermelt energia megvásárlásáért, akár a nyersanyaggal való ellátásért...

- Más: az Ön által vezetett Romániai Országos Urántársaság élén hosszabb ideje csak magyarok váltják egymást, az intézmény irányítói posztja a politikai egyezkedések nyomán az RMDSZ-nek jár általában. De mire jó ez az intézmény RMDSZ-nek?

- Nos, én március óta vezetem a Társaságot, s igen, elődeim is RMDSZ-esek voltak. Szerintem azért fontos, hogy ezt mi vezessük, mert ez is stratégiai ágazat és intézmény. Persze ez semmi módon nem függ össze a kisebbségvédelmi célkitűzléseinkkel, ez igaz, ám legalább itt is meg tudjuk mutatni, hogy helyt tudunk állni. A kinevezésemet például épp most hosszabbították meg további négy évre...

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!