ERDON Országos hírek

2008.03.28. 11:45

Román diákokat szállító buszbaleset Magyarországon

<p>Hárman, köztük egy gyerek sérült meg súlyosan abban a buszbalesetben, amely péntek reggel történt Magyarországon a 8–as főúton Rönök és Vasszentmihály között; a román felségjelű buszon 10–14 éves gyerekek utaztak, 13–an könnyebben megsérültek – közölte a katasztrófavédelem és a Vas megyei rendőrség az MTI–vel.</p>

A kisbuszon – amely a romániai Hunyad megyéből indult, s Velencébe tartott – 24–en utaztak, közöttük 17 gyerek – mondta el Dobson Tibor, a magyar Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Dobson Tibor arról is tájékoztatta a távirati irodát, hogy pszichológusok indultak a baleset helyszínére.

„Tizenhét embert láttunk el a baleset helyszínén, közülük egy életveszélyesen megsérült, őt mentőhelikopter szállította a szombathelyi Markusovszky Kórházba” – tájékoztatta a sajtót a baleset helyszínén Puskás Tivadar, a Nyugat–dunántúli Regionális Mentőszervezet orvos–igazgatója. Hozzátette: a baleset sérültjei között 13 középiskolás korú fiatal van, az életveszélyes sérült valószínűleg az egyik kísérő tanár, a súlyos sérültek között pedig egy gyermek van. A sérültek egy részét a körmendi, másik részét pedig a szombathelyi kórházba szállították a mentők – mondta.

A busz eddig tisztázatlan okból lefutott az útról, majd egy több méter mély árokba borult. Szalai Ferenc alezredes, a Vas Megyei Rendőr–főkapitányság sajtóreferense megítélése szerint a fáradtság, illetve a vezető pillanatnyi elalvása is közrejátszhatott a balesetben.

A sértetlenül maradt utasokat, a vasszentmihályi művelődési otthonban helyezték el, a balesetről már értesítették Románia budapesti konzulátusát, s a konzul el is indult a helyszínre.

„Takarókat, ételt és italt adtunk nekik, lehetővé tettük, hogy hazatelefonáljanak, igyekszünk megnyugtatni őket” – Reisinger Katalin, Vasszentmihály község polgármestere.

A diákok közül egyébként senki nem beszél magyarul, ezért angolul kommunikálnak velük, illetve egy Romániából Vasszentmihályra költözött asszony tolmácsolja a szavaikat.

Az elöljáró ugyanakkor elmondta, egy másik autóbusz már elindult a csoportért, de több órába, akár fél napba is beletelhet, míg megérkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!