ERDON Országos hírek

2008.03.21. 18:38

Nem engedték Romániába a NATO-ellenes aktivistákat

<p>Megtagadták a belépést Románia területére hat NATO-ellenes német aktivistától a román-bolgár határon - jelentette be pénteken közös közleményében a román határrendészeti főfelügyelőség (IGPF) és a belső elhárítással foglalkozó hivatal (SRI).</p>

A német állampolgárok a román híradások szerint "anarchista irányultságú" szervezethez tartoznak, és olyan anyagokat - CD-ket, jelvényeket, plakátokat, folyóiratokat és egyéb kiadványokat - találtak náluk, amelyeket "erőszakos töltetű" NATO-ellenes megmozdulásra akartak felhasználni a szövetség április 2. és 4. között Bukarestben rendezendő csúcstalálkozója idején. Ezeket az anyagokat a román vámosok és a belső titkosszolgálat (SRI) emberei találták meg náluk Calafatnál, a román-bolgár határátkelőhelyen, ahol az említett személyek egy terepjáróval és egy kisbusszal akartak beutazni Romániába.
Fabian Badila, a román határrendészet szóvivője az MTI kérdésére válaszolva hangsúlyozta: a hat németet nem vették őrizetbe, egyszerűen visszafordították őket Bulgáriába. Annyi történt - mondta -, hogy a határellenőrzés során megtagadták tőlük a belépést, az érvényben lévő jogszabálynak megfelelően. A jogszabály értelmében egy európai uniós tagállam bármely állampolgárától megtagadható az ország területére való belépés, ha megalapozott a gyanú, hogy a személy valós veszélyt jelent a nemzetbiztonságra és a közrendre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!