Erdon - Nemzetkozi

2019.01.22. 13:42

Iohannis: Románia továbbra is Franciaország és Németország mellett lesz az európai projekt megszilárdításában

Az Aachenben megkötött francia-német együttműködési és intergációs megállapodás a két ország elköteleződését bizonyítja az európai projekt megszilárdítása mellett - jelentette ki az ünnepélyes alkalmon részt vevő román államfő.

Az Aachenben megkötött francia-német együttműködési és intergációs megállapodás a két ország elköteleződését bizonyítja az európai projekt megszilárdítása mellett - jelentette ki az ünnepélyes alkalmon részt vevő román államfő.

Klaus Iohannis kifejtette, a kedden aláírt aacheni megállapodás Németország és Franciaország akaratát fejezi ki különleges történelmi kapcsolatuk megszilárdítására. Biztosítom önöket, hogy Románia mindig Franciaország és Németország mellett volt, van és lesz ezen cél folyamatos követésében - tette hozzá.

Iohannis felidézte, hogy a francia-német megbékélést 18 évvel a második világháború lezárása után pecsételték meg az Elysée-szerződéssel, amely a mostani, aacheni szerződésnek is alapjául szolgál, és amely a történelem legnagyobb integrációs projektjét tette lehetővé: az Európai Unió létrejöttét.

Az Elysée-szellem újjászületése vissza kell hogy adja nekünk az energiát terveink folytatásához, elődeink arra irányuló erőfeszítéseinek kiteljesítéséhez, hogy egy erős, egységes és befogadó Európát hozzanak létre. Mától kezdődően nemcsak az Elysée-szellem , hanem az aacheni szellem is inspirálni fog bennünket! A jelenlegi európai helyzetben mélyen gyökerező szükségletet jelent az európai projekt megszilárdítása, amelynek lényege a tagállamok egységében és szolidaritásában rejlik - jelentette ki az elnök.

Hozzátette, Romániának az Európai Unió Tanácsa élén betöltött elnöki mandátumának vezérelve, hogy a tagállamok közös akaratára és közös fellépésére van szükség az EU belső és külső megerősítése érdekében. Ehhez közös prioritásokra van szükség, amelyek tükrözik az állampolgárok szükségleteit és óhajait. Az aacheni szellem fog elkísérni minket a május 9-ei nagyszebeni csúcstalálkozó felé vezető úton - szögezte le Iohannis.

A román államfő Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő meghívására vett részt a francia-német együttműködési és integrációs megállapodás aláírásának ünnepségére, amelyet Aachenben tartottak. Iohannis az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét betöltő Romániát képviselte a ceremónián, amelyen Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, illetve Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is jelen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!