Erdon - Nemzetkozi

2016.03.29. 10:02

Eltérítették az EgyptAir légitársaság egyik járatát - a magán akció jelenleg is tart

Eltérítették az EgyptAir légitársaság Alexandriából Kairóba közlekedő járatát kedd reggel, így a gép a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le - értesült a Reuters.

Eltérítették az EgyptAir légitársaság Alexandriából Kairóba közlekedő járatát kedd reggel, így a gép a ciprusi Lárnaka repülőterén szállt le - értesült a Reuters.

Az Airbus A320-as repülőgépen 81 utas valamint 7 fős személyzet tartózkodott jelentette az egyiptomi légi közlekedési hatóság, illetve megerősítették, hogy  a gépeltérítőn robbanómellény van. Cipruson válságstábot állítottak fel. A lárnakai repülőtérre tartó gépeket egy másik ciprusi reptérre irányítják át.

Előbb a nőket, gyerekeket engedte el, majd a 7 fős személyzet és 4 külföldi kivételével mindenkit elengedett. Ez ellentmond a terrorista szemléletnek amelyik minnél nagyobb pusztításra törekszik, ezen gesztus okán sokan teljes egészében elvetik, hogy az Iszlám Állam akciójáról lenne szó.

A gépeltérítést egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára. Jelenleg még nem tudni, mi a terrorista vagy terroristák célja. A gépeltérítő semmilyen követeléssel nem állt elő, még csak arra szólította fel a hatóságokat, hogy ne közelítsék meg a gépet.

Az egyik egyiptomi tévétársaság már tudni véli a gépeltérítő nevét is: Ibrahim Samaha. Megerősítésre váró hír de egyes források azt is tudni vélik, hogy a férfi menedékjogot  szeretne kérni a ciprusi kormánytól.

Legfrissebb fejlemény: Minden egy nő miatt van

Az épp Brüsszelben tartózkodó ciprusi elnök, Nikosz Anaszteidész is kizárta a terrorista motivációt, és megerősítette, hogy a gép eltérítő egy szerelmi bánattól szenvedő férfi aki a volt feleségével akart találkozni Cipruson. A ciprusi köztévé szerint a valószínűleg veszélytelen, ál bombával felfegyverkezett férfi libanoni származású, volt felesége pedig jelenleg Cipruson él. A gépről ledobott egy neki címzett arab nyelvű levelet is.

Egyiptomi külügyminisztériumi források sajátos stílusban erősítették meg a Guardiannek a magánjellegű motivációt: "Ez nem egy terrorista, hanem egy idióta. A terroristák bolondok, de nem hülyék. Na ő viszont az" -írja az index.hu.

Egy kép kering a Twitteren amelyen az állítólagos szerelmes gép eltérítő látható:

A fejleményekről tudósítunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!