Erdon - Nemzetkozi

2013.01.30. 16:21

Csak tavasszal születhet ítélet az M43-ason tömegszerencsétlenséget okozó kamionos ügyében

Várhatóan csak áprilisban hoz ítéletet a Szegedi Járásbíróság annak a román kamionosnak az ügyében, aki az M43-as autópályán 2011 októberében tizennégy halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenséget okozott - közölte a per szerdai tárgyalási napján Juhász Zsuzsanna bíró.

Várhatóan csak áprilisban hoz ítéletet a Szegedi Járásbíróság annak a román kamionosnak az ügyében, aki az M43-as autópályán 2011 októberében tizennégy halálos áldozattal járó tömegszerencsétlenséget okozott - közölte a per szerdai tárgyalási napján Juhász Zsuzsanna bíró.

 

A teherautót vezető 31 éves aradi férfit halálos tömegszerencsétlenséggel járó közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolják.

A Németországba mintegy 20 tonnányi faárut szállító kamion 2011. október 30-án röviddel éjfél előtt a sztráda 17-es kilométere közelében, egy jobbra ívelő kanyarban előbb áttért a belső forgalmi sávba, majd átszakította a középső elválasztó korlátot, és a jobb pályatesten összeütközött egy román mikrobusszal. Az ütközés pillanatában a kamion sebessége 63-64, a mikrobuszé 80 kilométer lehetett óránként.

A busz tizennégy utasa a helyszínen életét vesztette, egy ember pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A balesetben a kamionsofőr is megsérült, a megbilincselt férfi a tárgyalásra is mankóval, sántikálva érkezett. Az áldozatok - köztük egy hatéves kislány, egy nyolcéves kisfiú és négy nő - valamennyien román állampolgárok voltak.

A tárgyaláson ismertetett szakértői vélemény szerint a kamionsofőr lassan gyógyul, jelenleg azt sem lehet megállapítani, maradandó egészségkárosodást szenvedett-e, és mozgáskorlátozottsága miatt a jogszabályok által előírt rendkívüli pályaalkalmassági vizsgálat sem végezhető el nála.

A vádlott ügyvédje, Máté Szabolcs indítványára készített kiegészítő műszaki szakértői vélemény szerint a sztráda pályatesteit elválasztó szalagkorlát - a tervezéskori jogszabályoknak megfelelően - egy 900-1500 kilogrammos, 100-110 kilométeres óránkénti sebességgel haladó személygépkocsi feltartóztatására volt alkalmas. A védő közölte, a jelenlegi előírások szerint a szalagkorlátnak egy 65 kilométeres óránkénti sebességű 38 tonnás kamion megállítására kell alkalmasnak lennie.

Juhász Zsuzsanna bíró a tárgyaláson közölte, hogy az elhunyt sértettek hozzátartozóinak jogi képviselője kártérítési igényt terjesztett elő, a pénz megfizetésére - jogerős ítélet esetén - a kamiont tulajdonló szállítmányozási cég biztosítója kötelezhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!