Erdon - Nemzetkozi

2012.04.11. 17:54

Földrengés rázta meg Indonéziát

8,7-es erősségű földrengés volt szerdán az indonéziai Szumátra szigetén lévő Aceh tartománytól délnyugatra; a térség országaiban szökőárriadót rendeltek el, a rengés sok helyen pánikot okozott.

8,7-es erősségű földrengés volt szerdán az indonéziai Szumátra szigetén lévő Aceh tartománytól délnyugatra; a térség országaiban szökőárriadót rendeltek el, a rengés sok helyen pánikot okozott.

Szerda délutáni sajtójelentések szerint nem okozott katasztrófát a két erős földrengés Szumátra partjainál. Bár az első 8,7-es, a második pedig 8,2-es erősségű volt, az óceáni kőzetlemezek vízszintesen mozdultak el, így nem keletkezett szökőár. A Jakarta Post című indonéziai napilap értesülése szerint a Banda Acehtől délre lévő Meulaboh település partjainál 80 centiméteres hullámokkal kísért „minicunamit” váltott ki ugyan az erős rengés, károkról azonban nem érkezett jelentés. Először magyar idő szerint 10 óra 38 perckor rengett a föld – az első jelentések még 8,9-es erősségű rengésről szóltak, de hamarosan 8,7-esre mérsékelték becslésüket a szeizmológusok. Az amerikai földtani intézet (USGS) adatai szerint a rengés fészke a tengerfenék alatt 33 kilométerrel volt, mintegy 495 kilométerre Aceh tartomány fővárosától, Banda Acehtől. Az első földmozgást néhány órával később egy másik nagy, 8,2-es erősségű utórengés követte. A földmozgást Szingapúrban, Thaiföldön, Malajziában, Srí Lankán és Indiában is érezni lehetett, s sok helyen pánikot okozott. Malajzia nyugati partvidékén a városok toronyépületei egy percen át kilengtek

Pánik

Indonézia partjai közelében 2004. december 24-én 9,1-es erősségű rengés volt, amely cunamit indított el az Indiai-óceánon. A szökőárban akkor mintegy 230 ezer ember halt meg, csaknem háromnegyedük Acehben. Észak-Szumátra városaiban a szerdai földrengés után a helyiek a nyolc évvel ezelőtti tapasztalatok alapján azonnal a közeli magaslatokra menekültek. Banda Acehben az elharapódzó pánikban Aláhu Akbár kiáltásokkal autókba ugrottak, motorkerékpárra szálltak, és szökőártól tartva elindultak a magaslatok felé, közlekedési káoszt okozva a tartományi székhelyen. Indonézia a csendes-óceáni „tűzgyűrű” része, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran vált ki szeizmikus és vulkáni tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!