Erdon - Nemzetkozi

2011.06.03. 13:47

Holtan találták Izrael egyik leggazdagabb emberét, Sammy Ofert

<p>Holtan találták otthonában Sammy Ofert, Izrael leggazdagabb emberét - közölte pénteken a Tízes Csatorna izraeli tévéállomás.</p>

A 89 éves férfi vállalatát, az Ofer Brothers Groupot szankciókkal sújtotta a múlt hónapban az Egyesült Államok amiatt, hogy az Irán sújtó nemzetközi kereskedelmi embargót megkerülve olajszállító tartályhajót adott el Iránnak. Sammy Ofer és a vállalat társtulajdonosa, Yuli Ofer cáfolta, hogy szabálytalan ügyletről lett volna szó.

    A történtek nagy zavarba hozták az izraeli kormányzatot, amely az Irán elleni szigorúbb szankciókért száll síkra. Teherán mindamellett tagadta vasárnap, hogy az ország kereskedelmi hajót vásárolt egy izraeli cégtől, hangsúlyozva, hogy az iráni törvények tiltanak "mindenfajta ügyletet a cionista rezsimmel" vagy Izraellel kapcsolatba hozható vállalatokkal. Az izraeli média szerint viszont az Ofer fivérek cégének legalább 13 olajszállító hajója kötött már ki Iránban az elmúlt tíz év folyamán.

    A család közleményében tudatta, hogy Sammy Ofer hosszú betegséget követően péntek reggel tel-avivi otthonában halt meg. A romániai születésű, hosszú időn át Monacóban élő, cégét onnan irányító hajómágnás, ismert műgyűjtő és művészetpártoló Ofer a Forbes című magazin idei listáján a világ leggazdagabb embereinek sorában a 79., Izraelben pedig az első helyet foglalta el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!