ERDON Helyi sport hírek

2019.05.16. 13:10

Nagyváradi AC: kirándulás a Puskás Akadémiára és Budapestre

A NAC Labdarúgó Egyesület, az elmúlt szombaton és vasárnap, tanulmányi- és jutalomkirándulásra vitte el a klub U13-as korosztályú csapatában játszó gyermekeket a felcsúti Puskás Akadémiára és Budapestre. FTC–DVSC mérkőzést is láttak.

A NAC Labdarúgó Egyesület, az elmúlt szombaton és vasárnap, tanulmányi- és jutalomkirándulásra vitte el a klub U13-as korosztályú csapatában játszó gyermekeket a felcsúti Puskás Akadémiára és Budapestre. FTC–DVSC mérkőzést is láttak.

A Bihar megyei korosztályos labdarúgó-bajnokságban szereplő Nagyváradi AC fiatal játékosai péntek délután még Bihardiószegen játszották utolsó mérkőzésüket (a NAC 3–1-re nyert), de szombat délben már a Puskás Akadémián játszhattak. A kirándulást már hónapok óta szervezte a klub vezetősége, hogy a NAC-ban játszó gyermekek is betekintést nyerjenek egy Akadémia működésébe, hogy jobban megismerjék a magyar labdarúgás dicsőséges múltját és küzdelmes jelenét.

Váradiak a Panchóban

Szombat reggel indultak el a nagy kalandra a gyermekek edzőikkel és a klub vezetőivel együtt. Kora délután érkeztek meg a Puskás Akadémiára, ahol átöltöztek és máris kezdetét vette az egy órás edzés az akadémia egyik edzőpályáján. A jó hangulatú tréning után mintegy két órás körút következett, ahol szakszerű bemutatók keretében ismerkedhettek meg a gyermekek az akadémia működésével, a legnagyobb magyar labdarúgó, Puskás Ferenc életpályájával és a világhírű Pancho Arénával. Az Aréna és a szomszédos épületek is (kollégium, étkező, sportcentrum) Makovecz Imre tervei alapján készültek, a négyezer férőhelyes Arénát 2015-ben egy külföldi magazin a világ legszebb luxusstadionjának választotta.

A gyermekek a látogatói körút során átélhették és átérezhették milyen az, amikor a labdarúgó megérkezik a stadionhoz, interjúkat ad a sajtószobában, átöltözik a jól felszerelt öltözőben, bemelegít a külön erre a célra kialakított teremben, majd a játékoskijárón kifut a világot jelentő pályára.

Puskás Nagyváradon

A gyermekek a kispadot is kipróbálhatták, majd a körút részeként a sajtószobában megtekintettek egy rövidfilmet, amely Puskás Ferencet életét és a Pancho Aréna építését mutatja be. A NAC játékosai óriási büszkeséggel nézhették a filmet, hiszen a rövidfilmben elhangzik, hogy Puskás Ferenc, a Kispest felnőtt csapatának tagjaként, 1943 őszén Nagyváradon játszott először magyar bajnoki mérkőzést, miután egy influenzajárvány miatt több kispesti játékosnak is távol kellett maradnia a NAC elleni mérkőzéstől.

A Puskás Akadémián jelenleg 120 diák tanul, különböző korosztályokban. A nagyváradi gyermekek azt is megtudhatták mik a feltételei annak, hogy valaki az akadémia tanulója, sportolója legyen.

Nemzetünk büszkeségei

A körút végeztével a NAC játékosai buszra szálltak és Budapestre utaztak, ahol az estebéd elfogyasztása után a Groupama Arénában tekinthették meg a Ferencváros–Debrecen mérkőzést. A Ferencváros vezetői ingyenes, VIP jegyekkel örvendeztették meg a nagyváradi együttes tagjait.

Másnap első állomás az Országház volt, ahol nemzetünk egyik legszebb épületével és nemzetünk történelmének nagy alakjaival is megismerkedhettek a NAC-os fiúk. Az Országház után a Szent István Bazilikába látogattak el. A templom bejárása után a kilátóból eléjük táruló panorámában gyönyörködhettek a nagyváradi látogatók. Mindezek után a Bazilika altemplomába is eljutottak, ahol fejet hajthattak Puskás Ferenc sírja, valamint az Aranycsapat itt nyugvó tagjai (Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Kocsis Sándor) előtt.

Délután az épülő Puskás Ferenc stadiont is meglátogatták és a mellette található Puskás Ferenc Stadion Látogatóközpontot, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumot is. Este ugyan kissé fáradtan, de pótolhatatlan élményekkel gazdagabban tértek haza a NAC labdarúgói.

Edzések magyarul

A NAC vezetői és edzői ezúton is köszönetet mondanak mindenkinek, aki segítette az utazást, köztük a Bethlen Gábor Alapnak és a gyermekek szüleinek is. A csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia alközpontjaként működő NAC-ban jelenleg, mintegy ötven gyermek focizik (6–14 év közöttiek), ezért szeptembertől a NAC három korosztályos csapatba várja a focizni szerető gyermekeket, akikkel részt vesznek a megyei korosztályos bajnokságokban is. Mint köztudomású, a NAC edzéseire mindenkit várnak, de jó tudni, hogy az edzések nyelve a magyar. Érdeklődni lehet a NAC Labdarúgó Egyesület közösségi oldalán és egyéb elérhetőségein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!