ERDON Helyi sport hírek

2019.02.18. 10:48

Gyerekkézilabdázók zsivajától volt hangos a sportcsarnok

Három megyéből mintegy százötven gyerek gyűlt össze szombaton Érmihályfalván, hogy részt vegyen az U 8 és U 9-es lánycsapatoknak megtartott szivacskézilabda tornán. Két pályán szerepeltek a 3 + 1 fős csapatok, korlátlan cserelehetőséggel.

Három megyéből mintegy százötven gyerek gyűlt össze szombaton Érmihályfalván, hogy részt vegyen az U 8 és U 9-es lánycsapatoknak megtartott szivacskézilabda tornán. Két pályán szerepeltek a 3 + 1 fős csapatok, korlátlan cserelehetőséggel."A barátság, a tisztelet, / A bátorság, az akarat, / A sportszerűség, a mosoly az arcokon, / Ezek itt a varázsszavak." Ezek a sorok a Szatmár - Ferencváros női kézilabda utánpótlás projekt indulójának szövegéből valók, s ennek jegyében rendeztek szombaton Érmihályfalván szivacskézilabda tornát U 8 és U 9 korosztályos csapatoknak, Az Értől az óceánig mottóval. A Praszler stadion területén lévő sportcsarnok körül már kora reggel nagy volt a nyüzsgés, a parkolót Bihar, Szatmár és Szilágy megyei rendszámú autók töltötték meg. A teremben pedig ehhez mérten nagy volt a gyerekzsivaj, az előre tervezettek közül  csak Börvelyből és Avasújvárosból nem érkeztek meg a csapatok. Akik ellenben megjöttek, azok átöltözés után már hozzá is láttak a bemelegítéshez. A megnyitóhoz felsorakozottakat, mintegy 150 gyereket és kísérőiket, elsőként Kiss Zoltán Sándor, a Szatmár Sportjáért és Kultúrájáért Egyesület elnöke köszöntötte, akiről első pillanatban lerítt, hogy szívügye ez a projekt, melynek vezetője. Elcsuklik az ember hangja, amikor erre a sok gyönyörű gyerekre néz, mondta, majd meg is fogalmazta a torna célját: a gyerekek mozogjanak, kacagjanak, élvezzék a játékot és jól szórakozzanak. A szülőkhöz fordulva így folytatta: mindenkinek szurkoljanak és szeressék a gyerekeket, majd megköszönte a Magyar Kézilabda Szövetség és a házigazda város támogatását. Nyakó József polgármester hasonlót kívánt: szeressétek és tiszteljétek egymást, a felnőttek felé pedig azzal folytatta, hogy ez a torna is egyfajta értékformálás, értékteremtés.

Tehetségek

Ezek után kezdődtek meg a tízperces meccsek a küzdőtéren keresztben kialakított 2 pályán, melyeken 3 +1 fős csapatok szerepeltek korlátlan cserelehetőséggel. A találkozók természetesen a nagyoknál is megszokott "pacsizásokkal" kezdődtek és végződtek, közben szó szerint számolatlanul estek a gólok, hiszen az eredményeket nem tartották nyilván, ellenben minden szép megmozdulásnak kijárt a taps. Azt is láttuk, nem hiába beszélünk szivacskézilabdáról, hiszen a könnyű, puha, mégis jól irányítható játékszer semmilyen sérülést vagy fájdalmat nem okozhat, tehát nem hagy kellemetlen emléket a gyereksportolókban. Megfigyelhettük, hogy szinte minden csapatban volt néhány gyerek, aki jobban kezelte a labdát, jobban dobott kapura vagy éppen védett, velük bizonyára gazdagodni fognak később a korosztályos, majd a felnőtt csapatok. Délben ebéd várta az ifjú sportolókat, a torna pedig délután 15 óra körül ért véget a csapatonkénti kupák és oklevelek, illetve a minden csapattagnak kijáró érmek átadásával. Taps köszöntötte a polgármester bejelentését, amikor megígérte, hogy a következő tornán a helyiek két csapata is már a lelkesedésükhöz méltó szerelésben állhat ki. Zárásként pedig Kiss Zoltán Sándor "karvezetésével" a csapatok elénekelték a már említett projekt-indulót: "Itt a pálya mindenkié, / Ahol nincsenek határok, / Csapatot építünk együtt, / Egy egészséges családot." A határ innenső oldalán ez volt a harmadik hasonló torna, melyet a mostani házigazdák jövőre is szeretnének megtartani.

3 megye, 14 csapat

Az Értől az óceánig elnevezésű torna egyrészt tisztelgés a 100 éve elhunyt Ady Endre előtt, másrészt utal a házigazdák "érmellékiségére", és arra, hogy a tehetségek a sportág csúcsára is eljuthatnak. A tornán U 8 és U 9 korosztályos csapatok vettek részt, 3 megye 12 helységéből 14 csapat érkezett: Börvely, Kálmánd, Mezőfény, Nagykároly (2 csapat), Szatmárnémeti, Avasújváros, Sárközújlak (Szatmár megye), Szilágynagyfalu, Szilágyperecseny, Kémer, Varsolc, Kraszna (Szilágy megye), Érmihályfalva (2 csapat), Szalacs (Bihar megye).

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!