ERDON Helyi sport hírek

2011.06.07. 16:04

Bodyfitness–bajnok kosaras szatmári lány

<p>„A kosárlabda az életem, a bodyfitness pedig egy hobby.” Ezt mondta Szmutku Renáta, kétszeres bodyfitness–bajnok, aki a következő idényben is erősíti majd a Szatmárnémeti VSK kosárlabdacsapatának keretét.</p>

 

Bár a kosárlabdában még mindig nem sikerült aranyat szereznie, a hobbyként űzött bodyfitness sportban már kétszeres bajnok Szmutku Renáta. A Szatmárnémeti Városi Sportklub női kosárlabdacsapatának játékosa második éve űzi a testépítő sportot, és az elmúlt hétvégén Slobozián ismét bajnok lett a 21 éven aluliak +163 cm kategóriában.

„Egy szerencsétlen esemény vezetett oda, hogy ezt a sportot űzzem. Megsérültem, és az egyik szatmári fitness–terembe végeztem a felépülést. Az ottani tulajdonos, Merk Johann tanácsolta, hogy kezdjem sportszerűen űzni a bodyfitnesst. Kipróbáltam és tetszett” – mondta lapunknak Reni, aki tagja a 20 éven aluli női kosárlabda–válogatottnak is, korábban pedig a 18 éven aluli nemzeti csapatban is játszott.

Eb–re készül

A kosárlabdázó testépítő lány az első évében bajnok lett, ezzel világbajnoki kvótát szerzett. Viszont nem vett részt a világversenyen, ugyanis abban az időben még zajlott a kosárlabda–bajnokság, ezért döntött úgy, hogy nem hagyja el a VSK–t. „Dan Fleşeriu edző és Éles Péter csapatmenedzser is unszolt, hogy menjek el a vb–re, elengedtek volna. De én úgy döntöttem, hogy inkább maradok a kosárcsapattal. Nem bántam meg, hogy akkor a kosárlabdát választottam. De az idén úgy készültem a bodyfintess–ob–ra, hogy ismét megnyerjem a kategóriám versenyét, és akkor kvalifikálom magam egy nemzetközi versenyre. Ez sikerült, és három hét múlva utazok Madridban, ahol az Európa–bajnokság fog zajlani” – tette hozzá. Éppen ezért, a fiatal sportoló már szerdánt utazik Nagybányára, hogy elkezdje a felkészülést az Eb–re. „A Nagybányai VSK színeiben versenyzem, ők támogatnak engem. Az edzőm is egy klasszis sportoló, Szabó Mária ugyanis egykori testépítő–világbajnok – mondta Szmutku Reni. – Az Eb–n biztos nehéz dolgom lesz. Egyrészt azért, mert nem tudom mi vár rám, másrészt azért, mert nagyon kevés idő áll a rendelkezésemre, hogy kellően felkészüljek. Kevéssel több mint két hét áll a rendelkezésemre, hogy az Eb–re alapozzak. De nagyon belehúzok az edzéssel, hogy sikerüljön minél jobb eredményt elérnem.”

Támogatják

Szmutku Reni már iskolás gyerekként kezdett el kosárlabdázni, most hobbiként „építi a testét”. Sajnálja, hogy nem kezdett el komolyabban foglalkozni az első perctől a bodyfitness–szel, ugyanis úgy gondolja, hogy akkor már eredményesebb lenne. „Dan Fleşeriu is támogatja ezen kezdeményezésemet. Igazán örült neki, hogy komolyabban végzem a fintess–edzéseket, mert ez segít a fizikai felkészülésbe. Ugyanakkor azt mondta, meg vannak az adottságaim arra, hogy a bodyfitnesst sportszerűen űzzem. Másrészt idényközi szünetben vagyunk, és ezáltal az erőnléti edzéseket is folytathatom. Azt egy kicsit sajnálom, hogy nem próbáltam meg a két sportot párhuzamosan űzni. Ami biztos, hogy a kosárlabdázást soha nem fogom felhagyni. A kosárlabda az életem, a bodyfitness pedig egy hobby” – mondta nyugtatólag Szmutku Reni, aki ősszel ismét magára ölti majd Szatmárnémeti VSK kosárlabdacsapatának a mezét.

A sloboziai versenyen egyébként a Szatmárnémeti Dinamic 200 SK színeiben bajnok lett Vasile Zaha a 40–49 éves, 70 kilogrammos testépítők masters kategóriájában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!