ERDON Helyi sport hírek

2010.06.29. 12:59

Vuvuzela és kéziünnep Csengerben

<p>Az egyetemista női kézilabda–világbajnokság szervezői nem találhattak volna alkalmasabb helyszínt a csengeri sportteremnél a magyar–román meccs szervezésére.</p>

Maroknyi nagybányai szurkolótábor nyomta el a mintegy százfős magyar drukkerek buzdítását hétfő délután a csengeri sportteremben, ahol a női kézilabda főiskolai világbajnokság nyitómérkőzésén a házigazda magyarok a román gárdát fogadták. A máramarosiak ráadásul még egy vuvuzelát is beszereztek, így a dél–afrikai labdarúgó-világbajnokság hangulatát, ha kicsiben is,  de elhozták Csengerbe a nagybányai kézilabdacsapatok szurkolótáborának keménymagja. A nagybányaiak érdeklődése a meccs iránt nem meglepő. Mindamellett, hogy csupán 90 kilométerre laknak Csengertől, a román egyetemista válogatott egy részét máramarosiak alkotják. Többek között a játékoskeret egyetlen felnőtt válogatottja, Geiger Melinda a Nagybányai Ştiinţa játékosa, de a csapat szövetségi kapitánya, (a remetemezei születésű) Ioan Băban is a Ştiinţánál dolgozott több mint tíz éven keresztül.
A „hangoskodó” nagybányaiak mellett szatmáriak is szép számban helyet foglaltak a lelátón, ők inkább csendes szemlélői voltak a meccsnek. Ugyanakkor, a szatmári meghívottaknak is jutott feladat a meccs végén, de erről majd a későbbiekben fogunk szót ejteni.
Míg a lelátón a nagybányaiak voltak a hangosabbak, a pályán a magyarok voltak a jobbak. A románok az első negyed órában még tartani tudták a két, három gólos hátrányt, viszont a 20. perctől már Varga József szövetségi kapitány tanítványai irányították a meccset. Két perccel a pihenő előtt már kilenccel vezetettek a „piros–fehér–zöldek” (21–12), ebből egyet tudtak faragni Geigerék (21–13). Bár fordulás után sem volt kilencnél nagyobb előnye a magyar lányoknak, a hazai siker egy percig sem forgott kockán. Három perccel a vége előtt Geiger és a Galacnál játszó Adriana Tăcălie, illetve a Kolozsvári U játékosának, Daniela Brînzan vezérletével öt gólra zárkóztak fel a „trikolór”–ok (33–28), de a magyar lányok a hajrában magasabb fokozatra kapcsoltak és vágtak még három gólt Andreea Smedescu kapujába. A magyar drukkerek pedig joggal skandálhatták a meccs végén a jól ismert „Szép volt csajok!” rigmust, mivel Varga József csapata félgőzzel is hozta a kötelező sikert (36–28).
A meccs végén Ilonczai Tamás, az Autonet egyik képviselője a legjobb román játékosnak (Geiger Melinda), Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti alpolgármestere pedig a legjobb román góldobónak (Adriana Tăcălie) adta át a szervezők díját.
„A magyarok öt hete készülnek erre a tornára, mi pedig összesen öt edzést tudtunk összehozni” – panaszolta a meccs végén Băban, aki szerint a magyarok az első számú favoritok az egyetemista világbajnoki címre.
A torna egyébként az egész héten folytatódik. Kedden 18 órától a törökök ellen játszanak a románok Csengerben, szerdán pedig Demecseren Csehország lesz a „trikolór”–ok ellenfele. Csütörtökön 18 órától (romániai idő szerint) Japán lesz az ellenfél, szombaton Nyíregyházán (19.30 óra) pedig Brazília ellen játszanak Geigerék. Vasárnap, a zárónapon Hajdúnánáson 11.30 órától Lengyelország ellen lép pályára a román válogatott.

Eredmény
Egyetemista női kézilabda–világbajnokság: Magyarország – Románia 36–28 (21–13)
Csenger, 400 néző, v.: Baranowski, Lemanovich (lengyelek).
Magyarország: Szikora – Orbán A. 1 gól, Hornyák 3, Temes 6/4 (hétmétereből), Cifra 3, Tilinger 10, Kelemen 2. Csere: Király, Hoffmann (kapusok), Balogh B., Csáki V. 5, Sopronyi 3, Kazai 2, Vasas 1. Szövetségi kapitány: Varga József.
Románia: Smedescu – Paraschin, Geiger 9/1, Marin 2, Tăcălie 9, Brînzan 2, Dincă 2. Csere: Şuba (kapus), Drutu, Burghel 3, Zamfir, Pop, Cârstea 1. Szövetségi kapitány: Ioan Băban.
Kiállítások: 12, illetve 6 perc. Hétméteresek: 4/4, illetve 2/1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!