ERDON Helyi sport hírek

2010.03.11. 07:48

A világbajnok Feketével erősít a Szatmárnémeti SK

<p>Csütörtökön az A–osztályos csapatviadalokkal kezdődik Szatmárnémetiben a felnőtt férfi párbajtőrvívók országos bajnoksága. Pénteken az egyéni verseny, hétvégén a Szuperliga első fordulóját rendezik.</p>

A halmi születésű Fekete Attila a Szatmárnémeti SK felnőtt férfi párbajtőrcsapatát erősíti majd ebben az idényben, így a Tardi testvérek (Ottó, Zsolt és Zoltán) távozásával sem gyengült a szatmári csapat.
Fekete Attila 1991–ig szatmári színekben vívott, utána igazolt a Budapesti VSC–hez. Az egyéni versenyeken ifjúsági Európa–bajnokságot nyert, világbajnokságon ezüstérmes volt, felnőttként pedig világbajnok lett. A magyar válogatott tagjaként kétszer nyert csapat Eb–t és vb–t, illetve részt vett 2000–ben a sydney–i nyári olimpiai játékokon, ahol egyéniben a 11. helyen zárt. 2008–ban a BVSC–vel Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert (azelőtt 1976 óta nem állt magyar csapat a dobogó legfelső fokára). Fekete Attila ezután hagyott fel az aktív sportolással, viszont a budapesti „vasutasoknál” maradt szakosztályvezetőként. Utoljára 2006–ban lépett pástra Szatmárnémetiben, akkor a Szatmári Vívók Világtalálkozóján Adrian Poppal bemutatómérkőzésen játszott.
„Szívesen vállalta, hogy a Szatmárnémeti SK–nak vívjon. A bürokratikus rendszer miatt ugyan még van egy kis papírmunka az igazolásához, viszont 99,99 százalék, hogy a hétvégén a klubunkat képviselve lép majd a szatmári pástra” – mondta lapunknak nevelőedzője, Csiszár Ferenc.
Az országos bajnokság egyébként csütörtökön kezdődik a szatmárnémeti Csipler Sándor Vívóteremben az A–osztályos viadalokkal. A beiratkozott hét csapat két szuperligás helyért küzd. Az élvonalbeli csapatbajnokság küzdelmeinek első fordulóját majd szombaton és vasárnap rendezik. A román szövetség ismét változtatott a felnőtt-ob lebonyolítási rendszerén, így a kétfordulós pontvadászatban egy csapatnak tizennégy meccset kell játszania, és az összesített eredmények alapján ősszel állítják össze a végső sorrendet. Az utolsó két helyen záró csapat búcsúzik majd a Szuperligától. Az SK első számú csapata tavaly ezüstérmet szerzett, a „kiscsapat” pedig a 6. lett, ezért utóbbiak nem kell csütörtökön kvalifikációs tornát vívjanak. „Ideje lenne már a nemzetközi versenyeken használt rendszer szerint lebonyolítani a bajnokságot. Tavaly is bonyolult volt, idén sem egyszerűsített semmit a szövetség” – panaszolta Csiszár.
Az egyéni viadalokat pénteken rendezik, és a legjobb 32 párbajtőrvívó kvalifikálja magát a szeptemberi, döntő fordulóba. Az egyéni- és csapatverseny második etapját Predealon fogják rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!