ERDON Helyi sport hírek

2007.12.19. 08:34

EXKLÚZÍV: Kovács: Nagyon nehéz az élvonalban

<p>A Ceahlăul Piatra Neamţ – Rapid találkozóval véget ér a román labdarúgó 2007–es idénye. A szezon egyik szatmári büszkeségével, a nagykárolyi Kovács István bíróval beszélgettünk. A 22 éves játékvezető a szezon elején került az élvonalba.</p>

– Milyen a román labdarúgó élvonal egy bírónak a pályáról nézve?

– Nagyon nehéz. Legalább is számomra az. Nagyon fáradt vagyok mind lelkileg, mind erőnlétileg. Ilyen sok mérkőzést még nem nem vezettem pályafutásom alatt. A Szuperkupa–mérkőzés mellett kilenc élvonalbeli, három II. ligás és két III. ligás mérkőzésen bíráskodtam.

– Ezek után hogy értékelnéd idei teljesítményedet?

– Nyilvánvaló, hogy a pályafutásom legsiksresebb éve volt. Gyakorlatilag néhány hónap leforgása alatt az élvonalba kerülni, nagyon szép teljesítmény. Most arra kell törekedjem, hogy ott is maradjak. Egy pillanat alatt le lehet esni a lóról. Egy hibás döntés, és küldenek haza. Nem tagadom, munkámat az is nehezíti, hogy nem volt az átmenet, mielőtt az I. Ligába kerültem. Addig legtöbb III. ligás mérkőzéseket vezettem. De nagyon sok segítséget kaptam a Játkvezetői Központi Bizottságának vezetői részéről, és nyilván a Szatmár Megyei Labdarúgó Egyesület elnökétől, Szilágyi Istvántól. Neki külön köszönettel tartozóm, hogy ott lehetek, ahol vagyok.

– Volt–e olyan élvonalbeli mérkőzés, ahol úgy gondolod, gyenge teljesítményt nyújtottál?

– Szerintem a Temesvári Stiina – Pandurii Tg. Jiu mérkőzésen nyújtott teljesítmény igen gyenge volt. Egész nap esett az eső. Ileynkor nehezebb dolga van a bírónak.

– Van–e konkurencia az élvonalbeli bírók között?

– Nyilván. De én nem vehetem fel a versenyt olyan bírókkal, mint Cristian Balaj, Alexandru Tudor vagy más tapasztalt „öregrókával”. Most első sorban arra kell figyeljek, hogy én jól teljesítsek.

– A klubvezetők nem szoktak le arról, hogy kritizálják a bírók munkáját.

– Így van. Viszont korábban már három nappal a mérkőzés napja előtt tudták, ki lesz a játékvezető. Most már nem így van. Ez azért változtatot kicsit a helyzeten.

– Még van egy szatmárnémeti születésű bíró az élvonalban: Marcel Savaniu. Hogy egyeztek?

– A pályán még nem is találkoztunk. Érdekes, hogy valamennyi FIFA engedéllyel rendelkező partjelzővel dolgoztam, egyedül Savaniuval nem.

– Most következik a pihenő?

– Nagyon rövid vakácionk van. Hamarosan Antalyába utazunk felkészülési táborba. A tavaszi idény nagyon zsúfolt lesz. Gyakorlatilag két hónap alatt megrendezik bajnokság utolsó 15 fordulóját.

 

Pesek Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!