ERDON Helyi hírek

2012.06.06. 13:59

Vokál-szimfonikus hangverseny a Filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő, június 7-i koncertje kissé eltér a megszokottól, ezúttal a kortárs zenei szemléletet helyezve előtérbe.

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő, június 7-i koncertje kissé eltér a megszokottól, ezúttal a kortárs zenei szemléletet helyezve előtérbe.

A koncert első felében Astor Piazzolla argentin szerző latin-amerikai temperamentumos munkája, a Négy évszak Buenos Airesben (hegedűre és vonósokra) csendül fel, amely rímel Vivaldi ismert évszakjaira, ugyanakkor a huszadik századi szemléletű alkotó személyes hangján szólal meg. A hangverseny második részét az angol Will Todd Mass in Blue (szopránra, dzsessz trióra, énekkarra és zenekarra) című munkája tölti ki. A latin rítusú egyházzenei szövegre íródott mű bár klasszikus formátumban vonultat fel vegyeskart és vonósokat, a szoprán szóló, valamint a trombita és a szaxofon hangja mellett mindvégig egy dzsessz trió alapra építkezik. A koncert karmestere Bodurian Aram, a Székelyföldi Filharmónia művészeti vezetője és a Brassói Egyetem Zeneművészeti karának tanára.

Koncert

A Piazzolla-évszakok hegedűs szólistája Nagy Kálmán, a Kolozsvári zeneakadémia magiszteri szakos hallgatója, aki több hazai kamarazenekar és zenekar tagja, közreműködője, vagy épp koncertmestere, emellett szólistaként is meghívottja hazai filharmóniáknak és külföldön is aktívan koncertező fiatal művész. Will Todd dzsesszes hatású miséjén közreműködik Borsos Edith szoprán, a Jazzybirds dzsessztrió, valamint Réman Zoltán – saxofon, Puja Barna – trombita és a Filharmónia Énekkara. Borsos Edith neve nemcsak a hazai koncertéletben ismert, hiszen az itthoni operaszínpadok vagy oratórikus koncertek állandó közreműködője, de emellett több európai országban is fellép. A „Jazzybirds” együttes egy klasszikus faktúrájú dzsessztrió, Szép András – zongora, Antal Attila – nagybőgő és Csergő Domokos – ütőhangszerek. A csapat mindhárom tagja a Kolozsvári Zeneakadémia végzettje, nemcsak dzsesszben, de klasszikus zenében is jártas fiatal hangszeres művészek, akik aktívan koncerteznek több műfajban Erdély szerte.

Következő koncert

A június 14-i koncert műsora: G. Bizet – R. Şcedrin: Carmen – szvit; C. Saint-Saens: 2., g-moll zongoraverseny, op.22; C. Saint-Saens: Bacchanale a Sámson és Delila című operából. Vezényel Romeo Rîmbu, közreműködik Giorgos Konstantinou – zongora (Görögország).

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!