ERDON Helyi hírek

2017.09.25. 12:03

Változatos programkínálat a Bocskai Közösségi Házban

A Biharpüspöki Alapítvány számos programot bonyolít le a helyi Bocskai István Közösségi Házban. Az ott zajló változatos és gazdag rendezvényekről Timár Enikő elnök számolt be az Erdon.ro-nak.

A Biharpüspöki Alapítvány számos programot bonyolít le a helyi Bocskai István Közösségi Házban. Az ott zajló változatos és gazdag rendezvényekről Timár Enikő elnök számolt be az Erdon.ro-nak.

A 2000-ben óta működő Biharpüspöki Alapítványnak 2014-ben lett Timár Enikő az elnöke. Az azóta eltelt közel négy év alatt számos kulturális, illetve szórakoztató és más jellegű rendezvényt szerveztek, az otthonukként szolgáló helyi Bocskai István Közösségi Házban próbálnak meg tevékenykedni. Minden nap különböző foglalkozások zajlanak ott, arra törekednek, hogy a legfiatalabb korosztályhoz tartozóktól a legidősebbekig mindenkit megszólítsanak. A kisebbeknek gyermek-táncoktatás van Sándor Lilla önkéntes vezetésével, heti két alkalommal, és emellett heti háromszor délutánonként tékvandó edzésekre kerül sor Harascsák Gyula szakmai irányításával.

Ugyanakkor az idősebbek számára gyógytornát szerveznek minden kedden, melyet egy nyugdíjas gyógytornász hölgy tart. Népdalkör is tevékenykedik a kultúrotthonban: nagyon sok népdalnak járnak utána, és megpróbálják a fiatalokkal megszerettetni ezeket, úgy is, hogy megtanítják nekik.

Egy gyermekszínjátszó csoport is bontogatja a szárnyait az ingatlanban, az MM Pódium Kulturális Egyesület „gyámságával”, mely egy ún. Mini Pódiumot alapított. A tehetséges nagyobb gyerekek szerepelnek a felnőtteknek szánt előadásokban, Meleg Attiláék magukkal viszik őket a különböző fellépéseikre, például a tavaly ősszel Magyarországon és Erdélyben tájoltak, de más produkciókra is felkészítik őket. A felnőtt MM Pódium tagjai pedig bábelőadásokkal örvendeztetik meg rendszeresen a püspöki óvodásokat és kisiskolásokat.

Fontosak

A felsoroltakon kívül havi egy alkalommal szórakoztató zenés-táncos eseményt is rendeznek, a Szombat esti láz zenésze Pontos Csaba. Régebben nagy sikerű farsangi és szüreti báloknak is helyszínéül szolgált a művelődési ház, és egy időben borversenynek is zajlottak ott, hiszen Püspökiben vannak pincesorok. Magánszemélyek adományaiból könyvtárat is létesítettek, mely délutánonként kereshető fel.

Ezek a programok fontosak a helyi közösségek számára, amellett, hogy az épület kihasználásához is hozzájárulnak. Ugyan a helyi lakosok igényeire adott válaszként vannak lebonyolítva, de nem üzleti alapon, a szervezők pedig önkéntesmunkát végeznek. Az események meghirdetésében, megtervezésében partnerre leltek helyi magánvállalkozásokban, valamint együttműködnek magánszemélyekkel, a református és a római katolikus egyházközségekkel, az óvodával és az iskolával.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!