ERDON Helyi hírek

2011.07.07. 12:36

Tovább szépül a Körös-part

Nagyvárad - Csütörtök délben a Körös-partnak az épülő Szováta-híd közeli részén helyszíni sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan polgármester és Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Nagyvárad - Csütörtök délben a Körös-partnak az épülő Szováta-híd közeli részén helyszíni sajtótájékoztatót tartott Ilie Bolojan polgármester és Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője.

 

Ilie Bolojan polgármester arra hívta fel a figyelmet: a Körös-part rendezésének a Decebal-híd és a ponton-híd között 2010-ben láttak neki, az önkormányzat és a Körösök Vízügyi Igazgatóság között megkötött protokollum alapján. Felszerelték a védőkorlátokat a jobb és bal oldalon egyaránt, és leaszfaltozták a töltéskoronán levő, illetve a korlát melletti sétányt. Idén a beruházás második szakaszában bevezették a közvilágítást, valamint szemeteskosarakat helyeztek ki. Júliusban elkezdődött a környék „bebútorozásának” utolsó fázisa, vagyis három, a szabadidő eltöltésére alkalmas övezetet alakítottak ki: egyet a kisgyermekek számára, egyet a fiatalok részére (sportpálya, hamarosan a kapukat és a védőelemeket is kihelyezik), és egyet az idősebb korosztálynak (filagóriák). „Remélem, hogy e három rész elfér egymás mellett úgy, hogy hasznára lesz a váradiak, különösképpen a környéken lakók számára”, fogalmazott az elöljáró. Hozzátette: ebben a hónapban az utolsó simításokkal is végeznek, beleértve a kerékpárosoknak, illetve a mozgáskorlátozottaknak kialakított rámpákat is. Ősszel ugyanakkor lebontják majd a Densușianu-híd közeli 140 garázst és 280 parkolóhelyet, valamint egy sportpályát és egy zöldövezetet alakítanak ki a helyükön. Az ott lévő kerteket felszámolják, viszont a nagyobb fákat meghagyják és egy parkot létesítenek padokkal, köztéri lámpákkal és sétányokkal. A lebontott garázstulajdonosoknak kárpótlásképpen öt évig fenntartanak egy-egy parkolóhelyet.

Gyalogosan eljutni

Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője úgy vélte: októberben befejeződnek a munkálatok a Körös jobb partjának a Szováta-híd és a Densușianu-híd melletti szakaszán. Az említett megállapodás értelmében a vízügy úgy adja majd át ezt a részt, hogy biztosítva legyen a gördülékeny gyalogos és kerékpáros közlekedés.

Augusztustól nekilátnának a volt számítástechnikai központ melletti átkelő és a Decebal-híd közötti partszakasz rendezésének is, így késő ősszel, illetve legkésőbb jövő tavasszal gyalogszerrel el lehet majd jutni a Densușianu-hídtől a városházával szembeni részig. Reményeik szerint ezzel párhuzamosan a védőkorlátokat is felszerelik, a betonkerítés helyett a Polgármesteri Hivatal mellett levő öntöttvas modellt használnak majd. Ugyanakkor miután átadták a teljes jobboldali szakaszt, jövőre a balodali résznek is nekifognak, annak érdekében, hogy "Nagyvárad megfelelő zöldfolyósóval rendelkezzen a város egyik végétől a másikig”.

A partrendezés számokban

A Körös jobb partjának a Decebal-híd és a Densușianu-híd közötti szakaszán a gát töltéskoronájának leaszfaltozása, a sportpálya kialakítása és a talaj elegyengetése 171 ezer lejbe, a közvilágítás biztosítása 1,5 millió lejbe, a sétányok és járdák, illetve bekötőutak kialakítása pedig közel 200 ezer lejbe került. Az említett szakaszon ugyanakkor folyamatban van zöldövezeteknek a létesítése: a filagóriák betonplatformja 30 ezer lejjel, a játszóterek 75 ezer lejjel, a kutyasétáltatók 10 ezer lejjel, a sportpálya 10 ezer lejjel, a 13 darab filagória 90 ezer lejjel, az új padok 10 ezer lejjel, az oszlopocskákra szerelt szemeteskosarak pedig 2 ezer lejjel terhelik meg a költségvetést.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!