ERDON Helyi hírek

2013.01.27. 12:29

Tisztelgés a Munkácsy-díjas festőművész előtt

A Barabás Miklós Céh (BMC) kolozsvári részlegének legújabb kiállítása, melyet a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében nyitottak meg tisztelgést jelent a Munkácsy- díjas Jakobovits Miklós festőművész hagyatéka előtt.

A Barabás Miklós Céh (BMC) kolozsvári részlegének legújabb kiállítása, melyet a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében nyitottak meg tisztelgést jelent a Munkácsy- díjas Jakobovits Miklós festőművész hagyatéka előtt.

 

Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke a kiállítást felvezető beszédében elmondta, 50 művész 87 munkáját (festményt, grafikát, szobrokat, kerámiát, égetett zománcot, textilt és fotókat) tekinthet meg a közönség.

A bevallott cél: a művész társadalom segítségére lenni.

A kiállítás rendezése Németh Júlia és Kolozsi Tibor munkája.

Amint Németh Júlia a kiállítást megnyitó beszédében megfogalmazta: A kiállítás megnyitója öröm az alkotóknak és a közönségnek is. A csoportos kiállítás az örömöt megsokszorozza. A BMC értékfelmérő és értékfelmutató tárlatában gyász is vegyül. Jakobovits Miklóst vesztettük el. Ez a kiállítás egyúttal tisztelgés a Munkácsy- díjas, európai hírű művész emléke előtt, aki 15 évig a BMC elnöke volt, irányítván annak munkásságát is. A 15 év kisebbfajta történelem. A képzőművészek számára sokat jelentett ez a másfél évtized. Ez alatt az idő alatt a tagság száma 150 lett. A BMC kolozsvári részlege másodszor jelentkezik csoportos kiállítással. Rendkívüli sajátossága a sokfélesége, melyet a csapatmunkának is köszönhet. Az ötletet lehet bírálni. A változatosságot kínáló rendezvény egy sajátos, egyedi hangulatot eredményez.

Az összetétel demokratikus, mert 20 évestől 97 évesig állított ki, mély érzésű lírai és elvont alkotásoktól a groteszkig.

Jakobovits Miklós érdeme, hogy megfogalmazta, miszerint a művészeti műfajok között nincs értékbeli különbség. Az alkotó tehetsége, az egyénisége a döntő.

A vizuális művészet legújabb alakulása, a különböző műfajok egymás mellettisége érzékelhető a kiállításon. Felhívja a figyelmet, hogy a BMC mint szervezet állandóan gyarapszik. Fiatalok kapcsolódnak be tevékenységébe.

Ezen a kiállításon először látható Máthé László két nagy formátumú festménye. ( „Mona Lisa”, Önarckép)

Az Erdélyi Művészet című folyóirat pályázatot hirdetett a fiatal képzőművészek számára, melyen Máthé László első díjat nyert el.

Kolozsi Tibor Picassóra hivatkozva azt mondta, hogy a művész saját munkáit gyűjti. Miután a műterem megtelt, nincs hova gyűjteni. Régi kezdeményezés: Erdélyi Művészközpont létrehozása. Ennek a gondolatnak a megfogalmazója szintén Jakobovits Miklós volt. Sokan álmodoztak arról, hogy egy művészközpont jöjjön létre. ahova el lehetne helyezni az erdélyi művészet nagyjainak alkotásait.

Sepsiszentgyörgyön hozták létre az Erdélyi Művészeti Központot, ahova számottevő anyagot juttattak el, gyűjtöttek össze. Ebből az anyagból a Minerva Művelődési Egyesület kiállítási termében február végén rendeznek figyelemre méltó kiállítást.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!