ERDON Helyi hírek

2013.10.28. 09:46

Thurzó Sándor emlékkoncert

A Thurzó Zoltán zongoraművész által szervezett klasszikus zenei hangversenyek sorozat vasárnap esti koncertjét Thurzó Sándor zenetörténész emlékének ajánlották.

A Thurzó Zoltán zongoraművész által szervezett klasszikus zenei hangversenyek sorozat vasárnap esti koncertjét Thurzó Sándor zenetörténész emlékének ajánlották.

Az In memoriam Thurzó Sándor (1920 – 2009) klasszikus zenei estre a nagyváradi Szent László templomban került sor. A neves váradi zenetörténész unokája, Thurzó Zoltán méltóképpen állított emléket Thurzó Sándornak, hiszen a koncert változatos programját helyi muzsikusok adták elő, és tudvalevő, hogy Thurzó Sándor is szívén viselte a helyi muzsikustehetségek kibontakozását, fellépési lehetőséget biztosított a helyi zenészek számára.

A vasárnap esti koncertet a Szent László templom Halmos László kórusa nyitotta, illetve zárta Kribus Mónika karnagy irányítása alatt: Mozart Jubilate Deo, majd Claudio Casciollini (1697 – 1760) Panis Angelicus című kórusműve nyitotta a hangversenyt, zárásképpen pedig Halmos László (1909 – 1997) h-moll miséjének Kyrie, Gloria, Sanctus és Agnus Dei tételeit tolmácsolta a kórus. Thurzó Sándor József brácsaművész egy Popper Dávid, egy Fauré és egy Villa-Lobos kompozíciót szólaltatott meg, Bozsódi Beáta csellóművész pedig egy-egy Popper Dávid, Liana Alexandra és J.S Bach kompozíciót tolmácsolt a templomban szép számban összegyűlt közönségnek. Székely István klarinétművész Henri Ribaud (1873 – 1949) op. 10-es klarinétra és zongorára írt koncertdarabját játszotta. Jártó Kocsis Emőke szopránénekesnő Webber Pie Jesu című áriáját és Giulio Caccini (1551 – 1618) Ave Mariaját énekelte. Mindegyik felhangzó kompozíciót Thurzó Zoltán kísérte zongorán, és nem csak a kíséretet oldotta meg kifogástalanul, hanem a szólóban megszólaltatott zongoradarabokat, Liszt Ferenc Költői és vallásos harmóniák sorozatból Az ébredő gyermek himnuszát és Fr. Chopin Noktürnjét (op. 9., nr. 3) is nagy érzékenységgel tolmácsolta.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!