ERDON Helyi hírek

2014.05.25. 15:02

Templomi kamarakoncert

László József klarinétművész és Wolfgang Kraus orgonaművész koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők szombat este a nagyváradi római katolikus bazilikában.

László József klarinétművész és Wolfgang Kraus orgonaművész koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők szombat este a nagyváradi római katolikus bazilikában.

Két napon belül két koncertet adott Nagyváradon a sepsiszentgyörgyi születésű, Németországban élő László József klarinétművész, aki szombat este a nagyváradi római katolikus bazilikában lépett fel. Zenésztársa Wolfgang Kraus orgonaművész volt. László József 1943-ban született és egész életét a zenének szentelte. Zenei tanulmányait a marosvásárhelyi zeneiskolában kezdte, és a kolozsvári Gheorghe Dima Konzervatóriumban folytatta. Egyetemi tanulmányai végeztével karrierjét a Nagyváradi Filharmonikus Zenekarnál kezdte. László József több mint húsz éve él Németországban, rendszeresen fellép választott hazájában, de az Egyesült Államokban és Japánban is koncertezett. Az 1965-ben született Wolfgang Kraus apja, Eberhard Kraus örökébe lépett a regensburgi Szent István Dóm orgonistájaként, jelenleg pedig a regensburgi Collegium Musicum kórusának és zenekarának művészeti vezetője és karmestere.

Gazdag műsor

A két művész műsorán a hely szelleméhez illő kompozíciók szerepeltek. Elsőkén Simon Mayr (1763-1845) Gran Preludioja hangzott el az orgonaművész előadásában, majd Josef Rheinberger (1839-1901) F-dúr Kantilénája következett a két művész tolmácsolásában. Érdekes zenei élményt nyújtott Josef Renner (1868-1934) Fantázia a húsvéti hallelújára című műve, melyet Wolfgang Kraus szólaltatott meg. A Mozart rajongók is örülhettek, hiszen a két művész megszólaltatta a nagy osztrák zeneszerző Templomi szonáta klarinétra és orgonára című kompozícióját is. Egy újabb Renner, valamint egy Max Reger kompozíció után Bartók Béla Este a székelyeknél című alkotását játszotta el a két művész, majd wolfgang Kraus apjának, Eberhard Krausnak egyik művét, (Affettuoso és Halleleluja a B-A-C-H témára) játszotta el. A program Domenico Cimarosa Concerto klarinétra és orgonára című kompozíciójának két tétele zárta. László József és Wolfgang Kraus összehangoltan, egymásra odafigyelve tolmácsolta a kiválasztott műveket, kellemes zenei élményben részesítve ezáltal a mintegy ötven fős hallgatóságot.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!