ERDON Helyi hírek

2012.12.05. 12:45

Szimfonikus hangverseny a filharmóniában

December 6-án 19 órától kerül sor a Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő szimfonikus hangversenyére, amelyen Beethoven, Mozart és Sosztakovics művek csendülnek fel.

December 6-án 19 órától kerül sor a Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő szimfonikus hangversenyére, amelyen Beethoven, Mozart és Sosztakovics művek csendülnek fel.

Műsoron: L. v. Beethoven: Coriolan, op. 62 – nyitány; W. A. Mozart: 5., A-dúr hegedűverseny, K.219 és D. Sosztakovics: IX., Esz-dúr szimfónia, op. 70. A koncert első fele klasszikus faktúrájú, Ludwig van Beethoven (1770–1827) Coriolan nyitányával indul (1807). A következő mű Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) 5., A-dúr hegedűversenye, az utolsó az öt salzburgi hegedűverseny sorában. Alkotójának zsenialitásához méltóan kiegyensúlyozott szépségű, friss és leleményes zene, melyben a 19 éves Mozart, a kor műfajának, ízlésének és hegedűtechnikájának egyaránt bravúros, szintézisértékű ismeretéről tesz bizonyságot.

Szólista

A koncert szólistája egy kiváló fiatal hegedűművész, Vlad Răceu, aki 1987-ben született Szatmárnémetiben, majd a Kolozsvári Zeneakadémián végezte el egyetemi és mesteri szintű tanulmányait. Már 12 esztendős korától koncertezik szólistaként, a szatmári zenekarral debütált, majd azóta az ország több más filharmóniájával hangversenyezett, ugyanakkor külföldön is több helyen lépett fel (Magyarország, Németország, Svájc, Hollandia). A koncert második része már a neoklasszicizmusba enged betekintést Dmitrij Sosztakovics (1906–1975) IX. szimfóniája által. A koncert karmestere, filharmónia állandó dirigense Jankó Zsolt. A koncerten felcsendülő művekről bővebben a filharmónia honlapján olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!