ERDON Helyi hírek

2012.10.24. 10:53

Szimfonikus hangverseny a Filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő koncertje október 25-én, 19 órától lesz megtartva az Enescu-Bartók hangversenyteremben.

A Nagyváradi Állami Filharmónia soron következő koncertje október 25-én, 19 órától lesz megtartva az Enescu-Bartók hangversenyteremben.

A csütörtöki szimfonikus hangverseny alkalmával felcsendülnek a következő művek C.M.v. Weber: Oberon – nyitány, H. Tomasi: Trombitaverseny, Ny. Rimszkij-Korszakov: Seherezádé, op. 35 – zomfonikus szvit (hegedű szóló Ciprian Mînecan-Parghel). Vezényel Radu Popa, közreműködik Sergiu Cârstea – trombita. „E heti koncertünk nyitódarabja a német korai romantika egyik gyöngyszeme, Carl Maria von Weber (1786–1826) Oberon című utolsó operájának nyitánya. Második műsorszámunk Henri Tomasi (1901–1971), a francia neoklasszikusok (Les Six) kortársának Trombitaversenye. Az 1948-ban keletkezett darab mára a szerző legnépszerűbb alkotása maradt. Meghívott szólistánk Sergiu Cârstea, a Temesvári Nemzeti Opera trombita szólamvezetője, aki koncertező szólistaként is rendkívül aktív, ebben a minőségben már jól ismerheti a nagyváradi közönség is az elmúlt évadból.

Hangversenyünk második felében egy nagy lélegzetvételű és igen népszerű romantikus alkotás szerepel, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov (1844–1908) 1888-ban befejezett Seherezádé című szimfonikus szvitje, amely nemcsak az orosz mester csodálatos hangszerelése által bűvöli el a hallgatót, de az Ezeregyéjszaka meséiből sokak számára ismert és oly kedves „mesés Kelet” minden színének megidézésével. A darab híres hegedűszólóját Ciprian Mînecan-Parghel koncertmester játssza”-olvasható a Filharmónia honlapján. Következő koncert: november 1-jén, 19 órától. Műsoron: W. A. Mozart - 25., g-moll szimfónia, K. 183; Rekviem – szólistákra, énekkarra és zenekarra. Vezényel: Jankó Zsolt Közreműködnek: Kristófi Ágnes – szoprán, Maria Pop – mezzoszoprán, Tony Bardon – tenor, Cristian Hodrea – basszus.  A Filharmónia Énekkarának részvételével. Karigazgató: Lászlóffy Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!