ERDON Helyi hírek

2012.03.18. 15:10

"Sose feledjétek magyarságotokat"

<span style="color: #000000;">A "forradalmi ifjúság" kezdte meg legelőbb az 1848-1849-es forradalom évfordulóján az emlékezést Érmihályfalván, csütörtök délelőtt, a Bernáth József iskolában, amit délután több program is követett.

A "forradalmi ifjúság" kezdte meg legelőbb az 1848-1849-es forradalom évfordulóján az emlékezést Érmihályfalván, csütörtök délelőtt, a Bernáth József iskolában, amit délután több program is követett.

 

 

Az egész napos, majd a hét többi napján is folytatódó megemlékezés-sorozat első állomása csütörtök délelőtt a Bernáth József iskolaépületben tartott foglalkozás volt. A három elemista osztály kisdiákjait és tanítónőit Balázsné Kiss Csilla lelkipásztor köszöntötte elsőként, beszélve a nemzeti ünnep jelentőségéről, a nemzeti és a szabadságharchoz kötődő jelképekről, arra biztatva a fiatal hallgatóságot: sose feledjék magyarságukat, legyenek büszkék rá, és soha ne érezzék magukat kisebbrendűnek másoknál. Ezután kezdődött meg a Történelmi forgószínpad című vetélkedő, melynek során a három osztály (tanítónők: Renn Erika, Csengeri Erika és Szalai Hajnal, Karászi Éva és Király Zsuzsanna) tanulói vegyes csoportokat alkotva kellett megbirkózzanak - a 12 pontra utalva - 12 feladattal, a három osztályt végigjárva, melyek egyikében még ott voltak az elsősök 100. tanítási napjára készített díszítések.

 

Egész napos program

 

Ezek során megelevenedett Landerer nyomdája, Gábor áron ágyúöntő műhelye, de volt például kokárdakészítés, címerfestés, titkosírás megfejtése, memóriajáték is. A legtöbb pontot szerzett csapat nem csak jutalmat kapott, de a "legfelkészültebb honvédek" címet is elnyerte. A délután folyamán az iskola udvarán tartottak megemlékezést a tavaly avatott kopjafánál, ahol a gyerekek mellett már felnőttek is megjelentek. A Szózat éneklése után Kovács Zoltán polgármester mondott rövid beszédet, amibe mintegy jelképként szőtte bele az udvar hátsó részében zajló építkezést, melynek során a lebontásra ítélt régi épület téglái az újonnan tervezett iskolaépület falába fognak beépülni - ahogyan a múlt kapcsolódik jelenünkkel, jövőnkkel. A református napközi és iskola gyerekeinek énekei után intézmények, szervezetek és pártok képviselői megkoszorúzták Bernáth József kinevezett 48-as kormánybiztosnak az iskola külső falán lévő emléktábláját, a Polgármesteri Hivatal és az RMDSZ képviselői koszorút tettek az író Kuthy Lajos pár lépésre lévő emléktáblájára is.

 

"Családi örökség"

 

Az ünneplők az Erdélyi Vitézi Rend zászlósainak vezetésével vonultak a református templomba, ahol előbb Balázsné Kiss Csilla lelkipásztor szólt a hallgatósághoz, kifejtve: ott az igazi szabadság, ahol a szabadító Isten a lelkek ura, és ahol az emberi szabályok nem nőnek az isteni tanítás fölé, ott nem kell félni az emberi hatalomtól. Varga Sándor római katolikus segédlelkész szerint március 15-én nemzetünk újjászületését ünnepeljük, és ez az ünnep e nemzet "családi öröksége", hiszen a magyarság szívében élt és él a szabadság vágya. A katolikus egyházközség Jubilate Deo kórusa, illetve a református konfirmandusok működtek közre az ökumenikus istentiszteleten, amit a Széchenyi téri Petőfi-emléktábla megkoszorúzása követett. Kovács Zoltán polgármester ekkor mondott hosszabb lélegzetű beszédet, ebben egyebek mellett kérést megfogalmazva: "...itt a Széchenyi téren, Érmihályfalván, a Partiumban a megtérés, az emberszeretet, a tisztesség és az igazságosság tégláiból építsünk egy új társadalmat." Varga Róbert történelemtanár röviden a 164 évvel ezelőtti történelmi esemény összefüggéseiről beszélt, mely szerinte a "másként gondolkodás, de együtt cselekvés" üzenetét hordozza.

 

Ötödször díjaztak

 

A Petőfi-tábla koszorúzása után a kultúrház volt az ünnepi eseménysorozat utolsó állomása, ahol a Zelk Zoltán iskola furulyacsoportja és kórusa után Nyakó József RMDSZ-elnök mondott ünnepi beszédet. Ebben egyebek mellett feltette a kérdést: érzi-e tette súlyát az, aki szekértáborokba osztja a magyarságot, akár választási évben is, amikor erősnek lenni, és annak is látszani egyaránt fontos? A GGG Irodalmi Stúdió, a Bartók Béla Citerazenekar műsora után ötödik alkalommal talált gazdára a Márciusi Ifjak Díj, melyet idén Kecskés Zsolt, a helyi mezőgazdasági Főgimnázium diákjának ítéltek oda, aki azonban betegsége miatt nem tudott megjelenni, a díjat édesanyja vette át. Az ünnepséget a Veres László Zsolt Városi Kórus előadása, illetve a foghíjas Nyíló Akác néptánccsoport (melynek egy része akkor éppen Nagyváradon lépett fel) alkalmi műsora zárta.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!