ERDON Helyi hírek

2018.01.11. 09:40

Sokszínű újévi hangverseny

Akárcsak tavaly, az idén is három alkalommal szervezi meg az újévi hangversenyt a nagyváradi filharmónia. Telt házas előadások lesznek.

Akárcsak tavaly, az idén is három alkalommal szervezi meg az újévi hangversenyt a nagyváradi filharmónia. Telt házas előadások lesznek.

A ma, valamint pénteken és szombaton 19 órától megtartandó hangverseny részleteiről számoltak be a tegnapi sajtótájékoztató résztvevői: Foica László, a filharmónia művészeti vezetője, Shinya Ozaki japán karmester, Diana Ţugui bukaresti szoprán énekes és Nagy Éva pikoló művész, a váradi filharmónia munkatársa.

Operettek és operák

A művészeti vezető elújságolta: mindhárom koncert telt házas lesz, már most szinte minden jegy elkelt. Ami pedig a hangverseny programját illeti: az első rész során főként Johann Strauss által írt operettek részletei kerülnek terítékre, kivétel a második zenemű, amely a zeneszerző testvére, Josef Strauss által komponált Polka-Mazurka lesz. Egyebek mellett A cigánybáró, A víg özvegy, s A denevér című operettekből hangzanak majd el részletek. A második rész során pedig az opera világába kalauzolják el a nézőket, ismert operák áriái hangzanak majd el. Az áriákat Shinya Ozaki választotta ki, s a művészeti vezető szerint tökéletesen illeszkednek a koncert jókedvet, vidámságot, romantikus érzéseket közvetítő repertoárjába. Egy nagyváradi premier is szerepel az elhangzó művek között: Eugène Damaré Ökörszem polkája, melynek során Nagy Éva közreműködik majd pikolón. Ő egyébként, mint később elmondta, a pikolóval kapcsolatban írta doktori disszertációját is, ez a kicsi, de erőteljesen szóló hangszer különleges helyet foglal el a szívében. Damarénak egyébként több mint húsz pikolóra írt műve ismert, s a hangversenyen elhangzó a legnépszerűbb. E mellett többek között Bellini, Puccini, Mascagni, Bizet, Saint-Saens, Gounod és Strauss által komponált operák áriái hangzanak majd el.

Optimizmus

Shinya Ozaki már sokadik alkalommal lép fel Váradon, s a váradi újévi koncertre csaknem egy éve meghívást kapott. A karmester elmondta: egy különlegesen örömteli, sokszínű és optimista koncertnek néznek elébe. Nagyon jól együttműködik a zenekarral, s amint Diana Ţugui hozzátette, a tegnapi próba igazán jól ment, a zenekar „nagyon jól válaszolt”. Az opera énekesnő azt is elmondta: sok vidám, optimista emberrel találkozott Váradon és ez őt is energiával tölti fel. A hangverseny során egyébként öt operett-, illetve operaáriát fog előadni, melyeket a karmesterrel közösen választottak ki.

Mint megtudtuk, a bérletek a csütörtöki hangversenyre érvényesek, ezen a jegyárak valamivel olcsóbbak, mint a péntekin és a szombatin. Az utóbbi két hangverseny során sem lépik túl a harmincöt lejt, viszont több jegy tartozik a drágább kategóriába, mint csütörtökön.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!