ERDON Helyi hírek

2010.02.10. 11:50

Schönberger Jenő megyéspüspök a Vatikánban

<p>Szatmár megye — Február 8. és 13. között <strong>Nm. és Ft. Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök</strong> „Ad limina” látogatáson vesz részt a <strong>Vatikánban.</strong></p>

Az „Ad limina” látogatás során a romániai püspökök beszámolnak tevékenységükről a Szentatyának és ellátogatnak a megfelelő bizottságokhoz, amelyekért hazájukban külön–külön felelnek. Nm. és Ft. Schönberger Jenő hétfőn reggel részt vett a Szent Péter Bazilikában közösen bemutatott szentmisén, majd a római– és görög–katolikus püspökök együtt imádkoztak Isten Szolgája, II. János Pál pápa sírjánál. A napi programban a különböző Szentszéki Hivatalokban tett látogatás is szerepelt, és ezzel párhuzamosan zajlott a püspökök magánkihallgatása a Szentatyánál. Négyszemközti beszélgetésekről van szó, melyek során minden püspök 15–20 percben számol be egyházmegyéje helyzetéről.

Első alkalommal

Schönberger Jenő püspök első alkalommal vesz részt „Ad limina” látogatáson. A Szentatyával folytatott beszélgetésében beszámolt a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye geográfiai és demográfiai helyzetéről – a születésszám és migráció vezette tendenciákról –, az egyházi tulajdonok visszaszolgáltatásának folyamatáról. Pozitívumként beszélt egyházmegyénk közösségeiben élő jellegéről, a hívek vallásosságának erősségéről, kiemelve azokat a folyamatokat – egyházmegyei zsinat és az ezt követő pasztorális terv – amelyek állandó megújulást hoznak egyházmegyénknek. Szintén hétfőn, a Szatmári, Gyulafehérvári, Nagyváradi és Temesvári püspökök Ruppert József piarista atya meghívására meglátogatták a Szent István Zarándokházat, ahol lehetőségük volt találkozni a Rómában tevékenykedő magyar lelkipásztorokkal. Kedden, a Szent Péter Bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya Kápolnában bemutatott szentmise után Nm. Ft. Schönberger Jenő felkereste az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsát, ahol a romániai Justitia et Pax Tanács működéséről is beszámolt, majd az erdélyi magyar püspökök a Collegium Germanicum et Hungaricum vendégei voltak. Nm. Ft. Schönberger Jenő vatikáni látogatása február 13-án ér véget — tájékoztatott a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye sajtóosztálya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!