Pünkösdölő Nagykárolyban

Szatmár megye - A nagykárolyi Vasile Lucaciu Általános Iskola III. C osztálya, élükön Gindele Gizella tanítónővel, vendégül látta a szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskola III. F osztályát, mellyel testvérkapcsolatban áll.

A két osztály egy közös programban vesz részt, amely a Hagyományörzés és népszokások az iskola falai között címet viseli. Az egyre szorosabb partnerkapcsolatot ápoló két osztály első találkozására Szatmárnémetiben került sor, még húsvétkor, ekkor a gyerekek a húsvéti szokásokat ismerhették meg. A május 15.-i találkozó alkalmával a nagykárolyi osztály egy a pünkösdhöz kötődő jelenetett mutatott be Pünkösdölő címmel, felelevenítve az ünnephez kapcsolódó régi népszokásokat. Ezt követően közös papírhajtogatásra és várpslátogatásra került sor.

Van elég szabadstrand a Balatonnál
A tóparti önkormányzatok szerint népszavazás helyett helyi döntésekre van szükség.
Részletes járványügyi intézkedési protokollt kapnak az iskolák
Bár hagyományos tanévkezdésre készül a kormány, ha kell, további rendeleteket hoz.
Mesterséges intelligencia segíthet az egészségügyön
2030-ra akár 9,9 millió orvos, ápoló és szülésznő fog hiányozni a szakmából.
Mi és a Boldogság Múzeum
Nemrég nyílt meg az első nemzetközi Boldogság Múzeum Koppenhágában – olvasom meglepetten az MTI tudósítását, s benne azt, hogy a dánok a világ legboldogabb emberei, és ezzel a múzeummal is ezt akarják igazolni.
Augusztus 15-ike után véget ér a kánikula
Továbbra is meleg idő várható, de augusztus 15-e után már sehol sem lesz kánikula az országban, csapadék szinte naponta kialakulhat – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) augusztus 10-e és augusztus 23-a közötti időszakra érvényes előrejelzéséből.